Krewetki w cieście
KAROLINA • dawno temuJedzenie owoców morza nie jest główną cechą naszej rodzimej kuchni, dlatego też zazwyczaj nie przyrządzamy ich z uwagi braku wiadomości na temat tego, jak to zrobić. Oczywiście wśród nas znajdą się tacy, którzy stwierdzą, że próbowali jeść już ostrygi, ślimaki bądź ośmiornice i nie przypadły im one do smaku, co jest bezpośrednią przyczyną tego, że nie chcą poznać tajników ich przygotowania. Trudno zgodzić się z takim stanowiskiem, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę różnorodność przepisów na krewetki. Otóż wydaje się, iż kluczowe jest wybranie tego z nich, który odpowiadałby naszym upodobaniom kulinarnym. Jeżeli zaproszony przez nas gość nie lubi mleka, nie zaproponujemy mu przecież zupy mlecznej. Tak też się rzecz ma z owocami morza – wystarczy je przyrządzić w odpowiedni sposób, aby na zawsze zdobyły uznanie naszych podniebień. Na początku tym, którzy jeszcze nie próbowali albo już mają za sobą pierwsze doświadczenie z krewetkami proponujemy usmażyć je w chrupiącej panierce. Jeżeli jesteś ciekawa, jak to zrobić albo też chcesz poznać inne pomysły na krewetki, przeczytaj poniższy artykuł.
Jak jeść krewetki?
Istnieje wiele różnorodnych przepisów na krewetki. Możemy je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu, upieczeniu albo usmażeniu. Poza tym świetnie sprawdzają się one zarówno w połączeniu z warzywami, jak i owocami. Co więcej, spotkać się możemy z ich wykorzystaniem w daniach przyrządzanych na słodko, słono, a nawet ostro. Wszystko zależy zatem od naszych upodobań kulinarnych oraz od tego, na co aktualnie mamy ochotę. Z reguły krewetki nie stanowią dania głównego, a są ważnym detalem uzupełniającym smak potrawy. I tak bardzo często urozmaicają sałatki, pizzę, makarony bądź stanowią jeden z elementów farszu. Z drugiej strony, z łatwością znajdziemy przepisy na przystawki z krewetek, jak krewetki w sosie czosnkowym lub krewetki z nutką kokosu. Znacznie rzadziej mamy okazję spróbować wyśmienitej zupy krewetkowej albo kremu z krewetek o wyraźnym ostrym smaku.
Już mówiąc o krewetkach w cieście, mamy do czynienia z dużym wyborem. Otóż spotkać się można z pomysłem na krewetki w cieście francuskim,krewetki w cieście piwnymalbo krewetki w cieście naleśnikowym. Pierwszy z wymienionych przepisów opiera się na zapiekaniu omawianych owoców morza, natomiast pozostałe polegają na smażeniukrewetek w panierce. Zobacz, jak w kilka chwil możesz przekonać się do tych cenionych owoców morza. Wystarczy, że przygotujesz krewetki smażone w cieście, podążając za poniższym przepisem.
Przepis na krewetki w cieście
Do zrealizowania przepisu na krewetki w cieście będziesz potrzebowała:
- 0,5 kg średnich krewetek,
- oliwy z oliwek,
- szczypty soli,
- 15 dag mąki,
- 1 szklanki piwa jasnego,
- 2 białek.
Krewetki należy obrać, pozostawiając niewielką szarą końcówkę. Mąkę należy przesiać i dodać do niej szczyptę soli, a także piwo. Składniki powinny być dokładnie wymieszane. Białka natomiast z odrobiną soli trzeba ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Krewetki należy zanurzyć w cieście, łapiąc za pozostawioną końcówkę, i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek do czasu, aż ciasto stanie się złote i chrupiące. Po zdjęciu z patelni krewetki należy osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze