Składniki:
30 dag konserwowych krewetek,
2 łyżki mąki,
jajo,
9 łyżek oleju,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i sól do smaku. Wymieszać i dolać tyle wody (lub mleka), żeby ciasto było nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Odstawić je na godzinę, a potem dodać ubitą pianę z białka i wymieszać. Odcedzone z zalewy i opłukane krewetki maczać w cieście i od razu smażyć z obu stron w dużej ilości oleju. Już usmażone oprószyć lekko pieprzem. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem sosu zrobionego z majonezu i korniszonów. (Podobnie można przygotować kalmary i małże).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Normalna19 |