Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka,
- 5-6 średnich jabłek,
- 2 średnie cebule,
- wiórki kokosowe,
- śmietana 18%,
- mąka,
- kilka bananów,
- przyprawy - proszek curry, sól czosnkowa.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka kroimy w dość grubą kostkę. Posypujemy obficie curry, po uprzednim lekkim przyprawieniu solą czosnkową. Jabłka i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Najpierw należy zrumienić cebulę na oleju, potem dodajemy kurczaka. Gdy kurczak jest już lekko podsmażony, wsypujemy jabłka, posypujemy wiórkami kokosowymi i całość mieszamy. Teraz należy potrawę przykryć i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, w którym jabłka zmiękną i zaczną tworzyć dość jednolitą konsystencje. Teraz musimy dodać śmietanę zmieszaną z odrobiną mąki. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Podsmażone na gorącym oleju plastry bananów podajemy z potrawą w roli "sałatki".
Jak podawać?
Potrawa naprawdę dobrze smakuje z ryżem Basmanti. Nie wyobrażam sobie jej też bez smażonych bananów - dlatego znalazły się w głównym przepisie.
Uwagi:
Nie bać się curry - należy go dodać naprawdę sporo. Można na kilka godzin wcześniej kurczaka umieścić w odpowiedniej zalewie.
Plastry bananów podsmażamy na gorącej patelni dosłownie przez kilka sekund z każdej strony - inaczej zmiękną i będą się rozpadać.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ndos |