Żółto na talerzu, czyli dania z curry
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temu
Dzisiejszy dzień sponsoruje kolor żółty. Nie pytajcie dlaczego, po prostu tak jest. A skoro żółte, to curry. Curry jest bardzo wdzięczną przyprawą. Świetnie wkomponowuje się w zarówno dania ostre, słone, czy nawet słodkie. Pasuje do mięs, ryb, warzyw, grzybów… Krótko mówiąc możemy spokojnie zaliczyć ją do przypraw uniwersalnych. A raczej do mieszanek przypraw, bo tym jest w rzeczywistości curry. Ale to już inna historia…
Serowy omlet z curry
- 3 jajka,
- 1 dymka,
- 50ml mleka,
- 25g sera żółtego (najlepiej cheddara)
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, curry
- olej
Dymkę i natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie wrzucamy je na patelnię, na rozgrzany tłuszcz i posypujemy łyżeczką curry. Jajka ubijamy z mlekiem, solą i pieprzem, a następnie wlewamy na patelnię. Co chwila omlet podważamy, aby równomiernie się ściął. Gdy będzie ścięty w 2/3 przewracamy na drugą stronę, posypujemy startym na tarce żółtym serem i smażymy jeszcze około minuty. Jak tylko omlet nieco stwardnieje, a ser się roztopi, składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.
Curry z jagnięciny
- 600g jagnięciny,
- 400g pomidorów z puszki,
- 100g zielonego groszku,
- 100ml bulionu warzywnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 papryczka chili,
- 2 cm korzeń imbiru,
- ½ pęczka kolendry,
- sól, pieprz, kminek, curry,
- oliwa z oliwek
Imbir, czosnek, cebulę, chili i połowę kolendry dokładnie blendujemy, aż powstanie gęsta pasta (można ewentualnie podlać je odrobina wody). Jagnięcinę obieramy ze wszystkich błonek, po czym kroimy na bardzo małe kawałeczki. Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu i smażymy na niej mięsko, aż nabierze brązowego koloru. Następnie posypujemy je suto curry, dodajemy przygotowaną uprzednio pastę i gotujemy 8 do 10 minut. Po tym czasie dodajemy do mięska zmiksowane pomidory i bulion, po czym rondelek przykrywamy i gotujemy około 1½ godziny (aż jagnięcina będzie miękka). Na sam koniec gotowania (około 10 minut przed końcem) dodajemy groszek i doprawiamy solą i pieprzem.
Jabłka pieczone
- 4 jabłka,
- 2 cm korzenia imbiru,
- ½ laski cynamonu,
- ½ papryczki chili,
- 1 łyżeczka curry
Imbir i chili drobno siekamy, a cynamon kruszymy. Całość mieszamy z curry i dzielimy na 4 porcje. Jabłka dokładnie myjemy, po czym odcinamy górną część, tzw. kapelusz. Następnie wydrążamy w nich miejsce na przyprawy. Jabłka faszerujemy, zakładamy im kapelusze, owijamy folią aluminiową i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze