Zupa szpinakowa
KAROLINA • dawno temuBrak dostępu do świeżych warzyw albo ich wysoka cena wymieniane są jako główne przyczyny powodujące, że rezygnujemy z przestrzegania zasad zdrowego odżywiania. Zanim jednak sięgniemy po kolejny batonik zawierający mnóstwo pustych kalorii, warto uświadomić sobie, że rezygnowanie z jedzenia warzyw bardzo często związane jest z brakiem wiedzy na temat sposobów i możliwości ich przyprawienia. Oczywiście trudno jest w środku zimy, kiedy za oknem panuje mróz, starać się przyrządzić ciasto z truskawkami albo chociażby świeże pomidory z mozzarellą. Nie należy jednak wówczas rezygnować z jedzenia warzyw i owoców. Warto wtedy sięgnąć po różnego rodzaju mrożonki posiadające znacznie wydłużony czas przydatności do spożycia. Dzięki nim nie tylko zaoszczędzimy czas, lecz także pieniądze, a jedzenie warzyw stanie się nie tylko przykrym obowiązkiem, ale także czystą przyjemnością. W ostatnim czasie w coraz większej ilości sklepów spożywczych możemy kupić mrożony szpinak. Zobacz, do jakich dań możesz go dodać, a także jak na jego bazie przyrządzić zupę szpinakową.
Dania ze szpinakiem
O tym, że jedzenie szpinaku jest korzystne dla naszego zdrowia wiemy już od dzieciństwa, kiedy to z niechęcią łykaliśmy podawane nam łyżki za mamę, tatę, brata, siostrę. Niestety niektórzy z nas do dziś żyją tym wspomnieniem i traktują szpinak jak zło konieczne. Zanim po raz kolejny odmówisz jedzenia warzywa, któremu rysunkowy Popeye zawdzięczał swoją siłę, spróbuj skosztować przedstawionych poniżej dań ze szpinakiem.
Zastanawiając się nad przepisami na szpinak, nie sposób nie wspomnieć, że zazwyczaj stosuje się go w dwóch formach – surowej i przetworzonej. Oczywiście z uwagi na panujące za naszymi oknami warunki atmosferyczne możemy mieć problem z nabyciem go w formie świeżych liści, jednakże istnieje wiele potraw ze szpinakiem, do których użyć możemy jego zamrożonej odmiany. Zaliczyć trzeba tu przede wszystkim zapiekanki makaronowe, naleśniki, pierogi, krokiety, ale także ciasta na słono. Szpinak świetnie komponuje się z mięsem, dlatego warto wypróbować przepis na kurczaka ze szpinakiem. Jeżeli wolisz nie ryzykować, przyrządź szpinak oddzielnie razem z czosnkiem i śmietaną. Bardzo ciekawym i rozgrzewającym pomysłem jest przyrządzenie szpinakowej zupy. Wskazać można kilka jej rodzajów, jak na przykład zupa szpinakowa z ziemniakami albo zupa szpinakowa z jajkiem. Zanim zdecydujesz się na urozmaicenia, poznaj podstawowy przepis na zupę szpinakową.
Przepis na zupę szpinakową
Do przyrządzenia zupy szpinakowej będziesz potrzebowała:
- 500 g szpinaku,
- 1 dużej cebuli,
- 2 ząbków czosnku,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 500 ml mleka,
- 3 łyżek śmietany,
- skórki z cytryny,
- gałki muszkatołowej,
- soli,
- pieprzu.
W garnku należy rozpuścić masło i podsmażyć na nim obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie do garnka dodajemy bulion wraz z mlekiem. Kiedy zaczną się gotować, należy umieścić w garnku także ¾ ilości szpinaku. Szpinak powinien się dusić aż do czasu, gdy zmięknie.
Chwilę przed podaniem do garnka wrzucamy resztę szpinaku, dzięki czemu zupa będzie miała ładny kolor i świeży smak. Doprawiamy ją solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę serwuje się z dodatkiem śmietany i skórki z cytryny.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze