Historia ziemniaka
KAROLINA • dawno temu • 2 komentarzeZiemniaki, nazywane także kartoflami, zajmują silną pozycję w tradycyjnej kuchni polskiej. Istnieją dania, w których warzywo to wydaje się składnikiem, którego nie można zastąpić. Trudno wyobrazić sobie nie tylko placki ziemniaczane bez kartofli, ale także kotlet schabowy w zestawieniu z makaronem. O tym, w jaki sposób ziemniaki trafiły do kuchni polskiej, oraz jakie potrawy są z nich przyrządzane, dowiesz się, czytając poniższy artykuł.
Wartości odżywcze ziemniaków
Ziemniaki są gatunkiem roślin wieloletnich i stanowią ważny element w diecie człowieka. Ich popularność zaczęła się wraz z okresem wielkich odkryć geograficznych, kiedy to podbijający Amerykę Południową Hiszpanie przywieźli nieznane wcześniej warzywo do Europy i odtąd na zawsze zagościło w kuchniach wielu krajów świata. Ziemniaki w diecie wielu ludzi zaczęły odgrywać znaczącą rolę. Współcześnie szacuje się, że przeciętny mieszkaniec Ziemi zjada rocznie ponad 30 kg ziemniaków w różnej postaci.
Ziemniaki są zatem głównym produktem skrobiowym, spożywanym przez człowieka. Jedzenie omawianego warzywa zaspokaja szereg potrzeb organizmu na mikro- i makroelementy. W kartoflach znajduje się duża ilość witaminy C, a także witaminy z grupy B, PP, K, H. Niedobór potasu i fosforu można uzupełnić, jedząc ziemniaki właśnie, gdyż zawierają dużą ilość wspomnianych soli mineralnych. Poza tym kartofle posiadają dużo błonnika, ułatwiającego pracę układu pokarmowego i wbrew obiegowej opinii, nie przyczyniają się do otyłości. Są wskazane dla osób dbających o linę, ponieważ kaloryczność ziemniaków wygląda następująco: w 100 g surowych młodych warzyw znajduje się 69 kcal, podczas gdy starsze dostarczają 84 kcal.
Potrawy z kartofli
Współcześnie spożywa się różnorodne dania z kartofli. Omawiane warzywa poddawane są gotowaniu, duszeniu, smażeniu lub duszeniu. Mogą stanowić danie główne, ale także idealnie nadają się na jego uzupełnienie. Dość wspomnieć ziemniaki zapiekane z twarogiem lub powszechnie jedzone frytki. Z drugiej strony przyrządzić można potrawy z ziemniaków surowych lub gotowanych. W pierwszej grupie wymienić należy placki ziemniaczane, babkę ziemniaczaną oraz krokiety ziemniaczane. Potrawy z ziemniaków ugotowanych to świąteczny sernik, kluski śląskie lub leniwe pierogi.
Ziemniaki są wspaniałym dodatkiem uzupełniającym danie główne jako ugotowane i posypane koperkiem lub pod postacią pure ziemniaczanego. Jako uzupełnienie używane są także w różnego rodzajach zup, np. ogórkowej, kapuśniaku.
W zależności od przygotowywanej przez nas potrawy, należy wybrać odpowiednią odmianę kartofli. A wyróżniamy dwie grupy. Do pierwszej z nich należą ziemniaki sypkie, czyli takie, które nadają się idealnie do przygotowania placków. Druga grupa kartofli zawiera mało skrobi tzn., że jest idealna do przyrządzania sałatek lub zapiekanek.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze