Sos grecki
DAMIESA • dawno temuKuchnia grecka uznawana jest za jedną z bardziej zdrowych i do tego często niskokalorycznych. Dania przygotowywane na bazie warzyw i aromatycznych przypraw sprawiają, że organizm łatwo je trawi, a do tego takie specjały nie działają destruktywnie na sylwetkę. Jednym z popularniejszych kulinarnych symboli kuchni greckiej jest sos tzatziki. Brak wiedzy jak go przygotować to wstyd! Aby pomóc nadrobić zaległości dziś przepis na jego wykonanie. Zatem zaczynamy!
Sos tzatziki – jak go zrobić?
Podstawowym składnikiem tego aromatycznego i lekko pikantnego sosu jest zielony ogórek. Inne potrzebne produkty do jego przygotowanie to: 2 ząbki czosnku, 100 dag jogurtu (najlepiej grecki, jednak równie dobrze sprawdzi się ten naturalny), oliwa z oliwek, sól oraz pieprz. Ogórek należy obrać ze skórki a następnie zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Po tym etapie warto powstałą papkę posolić i odstawić na 10 minut, by warzywo mogło puścić soki. Następnie dodaje się do niego jogurt naturalny i miesza do uzyskania jednolitej konsystencji.Sos tzatziki swój niepowtarzalny aromat zyskuje dzięki zastosowaniu sprasowanego czosnku. Na koniec można (choć nie jest to konieczne) doprawić całość solą oraz pieprzem i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Dobrym pomysłem jest wkomponowanie poszatkowanego koperku. Ten rodzaj zioła ma działanie przyspieszające przemianę materii i ułatwiające trawienie, więc zbawiennie podziała zwłaszcza, gdy tzatziki podawany jest z potrawami z grilla. Idealnie bowiem uzupełni on smak dań smażonych czy pieczonych. Ten rodzaj sosu występuje także z takimi dodatkami jak: ocet winny lub jabłkowy, mięta, natka pietruszki czy biała papryka. Po przyrządzeniu nie można zapomnieć o wstawieniu go do lodówki na jakiś czas, aby składniki miały szansę się „przegryźć”, a sos nabrał większej wyrazistości smaku. Poza tym sos tzatziki zdecydowanie najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Z czym podawać grecko sos tzatziki?
Ten rodzaj sosu jest często polecany jako dip do chipsów, nachos czy paluchów serowych. Można w nim także maczać takie warzywa jak szparagi, kawałki selera czy marchewki pokrojone w słupki. Tzatziki świetnie będzie także sprawdzać się stosowany jako dodatek do kanapek, bagietek podawanych na ciepło lub tostów. Ten sos czosnkowy wyśmienicie smakuje też podany do młodych ziemniaczków czy placków przyrządzonych na ich bazie. Prawdziwym rarytasem jest delektowanie się tym rodzajem sosu podczas degustowania grillowanej jagnięciny i duszonych warzyw. Ciekawym pomysłem będzie podanie go wraz z plackami z cukinii. Takie wegetariańskie danie będzie niskokaloryczne, a na pewno pozwoli najeść się do syta. Dla osób jadających potrawy mięsne można przygotować małe kotleciki mielone, dla których tzatziki będzie idealnym uzupełnieniem, tworząc pożywne i zdrowe danie obiadowe. Innowacyjnym pomysłem może być polanie sosem słonych naleśników. Przed podaniem tzatziki warto udekorować go kilkoma oliwkami, które dodatkowo podkreślą jego smak. Świetnie nada się zwłaszcza ich czarna odmiana.
Tzatziki warto jest dodawać także do domowych fast foodów zamiast kalorycznego majonezu!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze