Trochę bekonu na naszych talerzach
ISABELLE • dawno temuZdaję sobie doskonale sprawę z tego, że tak zwana szpyrka nie gości często na twoim talerzu. Z prostej przyczyny – bekon jest po prostu tłusty. Ale z pewnością znasz angielską wersję, w której pojawia się okrojony i wysmażony z tłuszczu kawałek boczku. Coś takiego bardziej przemawia do wyobraźni, prawda? Tak się składa, że bekon jest jednym z podstawowych elementów śniadania w krajach anglosaskich. A jakie ty znasz sposoby na przyrządzenie bekonu? Nie masz nic na myśli? Zobacz, czy spodoba ci kilka naszych pomysłów na bekon!
Śniadaniowa tarta z boczkiem i jajkiem
Ten nietypowy przepis śniadaniowy może i nie jest najzdrowszy, ale z pewnością oryginalny. Na kruchym, francuskim cieście połóż kawałek boczku, przykryj serem i jajkiem. Wierzch możesz też posmarować żurawiną. Pycha!
Składniki:
- ciasto francuskie,
- jajka,
- plastry boczku,
- ¼ szklanki śmietany,
- 1 szklanka startego parmezanu,
- ½ łyżeczki musztardy Dijon,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta soli,
- 2 posiekane pomidory,
- pół posiekanej cebuli.
Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką i włożyć do blachy. Wywinąć krawędzie. W małej misce roztrzepać jajka do postaci pianki. Następnie należy nimi polać ciasto. Przykryj i schowaj do lodówki na 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 400° C. Smaż boczek na patelni na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wytrzyj papierem z tłuszczu i odłóż. W misce wymieszaj śmietanę, ser, musztardę i pieprz. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na nim mieszankę śmietanową. Piecz ciasto przez 10 minut, następnie dodaj jeszcze surowe jajka, na nie połóż pomidory i przykryj wszystko boczkiem. Na ostatnich kilka minut pieczenia posyp danie cebulką. Piec przez najwyżej 10 minut. Smaczne, choć dosyć kaloryczne!
Boczek w guacamole
Guacamole to najprościej mówiąc meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Oprócz tego owocu należy również dodać sól oraz limonkę. W niektórych przepisach używa się także pomidorów, cebuli, czosnku, papryki chili, kolendry oraz wielu innych przypraw. Sos guacamole podaje się najczęściej z tortillą, chociaż Meksykanie stosują go w większości przystawek. Przepis na boczek w guacamole to połączenie chrupiącego bekonu z doprawionym (choć subtelnym) smakiem sosu rodem z Meksyku. Pychotka.
Składniki:
- 5 pasków średniej grubości bekonu,
- 3 średniej wielkości dojrzałe awokado (przeciąć na pół i wyjąć pestki),
- pół średniej cebuli (posiekać na kawałki),
- 2 lub 3 konserwowe chili (posiekać drobno i usunąć pestki),
- 1 średni, dojrzały pomidor (pokroić na kawałki),
- ¼ szklanki świeżej kolendry (grubo posiekać),
- sól do smaku,
- 2 łyżki soku z limonki.
Przygotowanie:
Na dużej patelni smaż bekon do momentu, aż się zarumieni. Wytrzyj tłuszcz papierowym ręcznikiem i odstaw. Wrzuć miąższ awokado do dużej miski i rozbełtaj widelcem lub trzepaczką. Dodaj cebulę, chili, pomidory i kolendrę. Wymieszaj delikatnie, by się połączyły. Wrzuć teraz boczek, dopraw solą i zalej sokiem z limonki. To danie podaje się na zimno, więc przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp jeszcze kolendrą i skrop sokiem. Spróbuj, może ci zasmakuje!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze