Przybranie do drinków na domowo
SABINA STODOLAK • dawno temuOrganizując Sylwestra w domu, możemy zaskoczyć gości wyjątkowym przybraniem drinków, które będziemy serwować. Takie przybranie, wcale nie jest ani kosztowne, ani trudne w przygotowaniu. Zobaczcie w jak łatwy sposób możecie w domu zrobić kruszony lód, ozdobić szklankę krustą, wykonać fantazyjne twisty i dekoracje do drinków!
Kruszony lód
Do przygotowywania drinków konieczny jest lód (nawet zimą). Jak jednak zrobić kruszony lód jeśli nie mamy kruszarki? Metody są dwie. Do jednej potrzebujemy młotka, a do drugiej solidnego muru i silnych ramion.
W pierwszym przypadku, wkładamy lód do torebki foliowej, kładziemy ją na ziemi lób stole i młotkiem (lub tłuczkiem do mięsa) rozbijamy lód. W przypadku drugim, torebkę z lodem owijamy szmatką do rąk i uderzamy kilka razy silno workiem o ścianę (najlepiej nie robić tego o ścianę wewnętrzną lecz zewnętrzną – ewentualnie fitynę drzwi. Lód kruszony gotowy – może niezbyt równy, ale nikt się i tak nie zorientuje!
Krusta
Krusta to przybranie drinka polegające na wykonaniu obwódki brzegu z cukru, soli, wrek kokosowych bądź cukru zmieszanego z kawą. Krustę z soli przygotowujemy praktycznie wyłącznie do Margarity. Do drinków słodkich robimy krustę z cukru, do tropikalnych z wiórek kokosowych, a wytrawne zostawiamy w spokoju.
Jak zrobić krustę? Brzeg kieliszka lub szklanki zwilżamysokiem z cytryny (robi się to trzymając szklankę denkiem do góry i przejeżdżając kawałkiem cytryny po jej brzegach. Po przesmarowaniu nie odwracamy szklanki do góry, bowiem sok spłynie po ściankach i krusta będzie brzydka. Trzymając szklankę nadal za denko, odkładamy cytrynę i podkładamy pod szklankę talerzyk z wysypanym na niego cukrem, a następnie przykładamy szklankę do talerzyka (tak jakbyśmy chcieli wyciąć z talerzyka formę, posługując się szklanką jak foremką do ciasta). Podnosimy szklankę, odczekujemy 2–3 sekundy by cukier zastygł, obracamy szklankę i możemy już wlewać do niej napój.
fot.:roadsideattraction/Flickr.com
Garnierka
Tak jak w przypadku potraw, tak i drinki, kiedy wyglądają ładniej, lepiej smakują. Warto więc zadbać o przybranie drinka. Nie jest to wcale takie trudne, jakby mogło się wydawać. Najprostszym sposobem jest nacięcie plasterka cytryny na jej promieniu i nasadzenie cytryny na brzeg kieliszka. Innym – włożenie do drinku gałązki mięty. Możesz też zakupić czeresienki koktajlowe i na wykałaczkę nabić plasterek pomarańczy lub cytryny wraz z czereśnią. Jeśli bardzo zależy Ci na efekcie, możesz zrobić ozdobę z plasterka cytryny i czereśni– weź w palce cienki plasterek cytryny i przebij go wykałaczką przy brzegu. Przeciągnij wykałaczkę. Następnie , na wykałaczkę nabij czereśnię. Końcówką wykałaczki, przebij teraz brzeg cytryny na przeciwległym do już przebitego, brzegu. Ściśnij palcami plasterek tak, by brzegi bardziej przylegały do czereśni i gotowe! Takie przybranie możesz włożyć do szklanki typu old fashion (niska szklanka).
Aby nie zepsuć smaku drinku, najbezpieczniej będzie, jeśli do przybrania będziesz używać po prostu cytryny (pomarańcza, oliwki czy ananas nie komponują się Dorze z wszystkimi drinkami). Marashino (czyli czeresienki koktajlowe) – poza drinkami wytrawnymi, również są dość bezpieczne.
fot.:Wong Mei Teng/SXC
Twisty
Jak zrobić tak uroczegozawijaska ze skórki pomarańczowej lub cytrynowej, jak ten na zdjęciu? Nic prostszego! Potrzebować będziemy:
- nożyk do twistów (kupić można w każdym sklepie z akcesoriami barmańskimi za nie więcej niż 20 zł)
- kilka wykałaczek
- słomki do napojów
- owoce cytrusowe
Kiedy już zakupimy nożyk, przystępujemy do obierania cytryny w jej poprzek. Im dłuższy kawałek skórki uda Wam się odciąć, tym dłuższy będzie twist. Po odcięciu kawałka skórki, możecie zakręcić go w palcach i wrzucić do drinka (jak na filmiku poniżej) ale jeśli chcecie mieć naprawdę zakręconego twista, to skórkę zawijacie na słomkę (przyczepiając końcówki skórki do słomki wykałaczką przebitą przez słomkę). Tak przygotowany twist musi odczekać 2–4 godziny (czyli trzeba przygotować je przed imprezą, zresztą podczas imprezy i tak nie byłoby na taką zabawę czasu). Już na imprezie, przygotowując drinka, delikatnie wyciągacie wykałaczkę i zdejmujecie twista z rurki. Będzie zakręcony jak świński ogonek!
fot.:toastforbrekkie/Flickr.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze