Surówka z selera naciowego
KAROLINA • dawno temuPomysłów na surówki nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza że zazwyczaj niestety nie zwracamy uwagi na to, co dodamy do naszej pieczeni bądź potrawki z kurczaka. Sięganie po gotowe surówki wcale nie jest dobre, o czym możesz się przekonać, czytając skład zamieszczony na opakowaniu. Znajdziesz tam nie tylko warzywa czy kwasek cytrynowy, ale również konserwanty oraz barwniki. Innym wyjściem jest sięganie po marynowane grzyby albo też sałatkę szwedzką bądź ogórki konserwowe. Pomysłów na odmianę nie jest wiele, dlatego chcąc uniknąć monotonii, dobrze jest znać przepisy na szybkie i proste surówki, które możemy przygotować w kilka minut. Jeżeli uwielbiasz seler naciowy albo też jesteś ciekawa smaku surówki przygotowanej z jego udziałem, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego nie tylko więcej na temat tego niezwykłego warzywa, lecz także poznasz sposób na jego wykorzystanie w kuchni. Seler naciowy to nie tylko smaczny, ale także zdrowy dodatek do naszych potraw, o czym przekonasz się, poznając jego właściwości.
Seler naciowy
Mówiąc o selerze naciowym, obowiązkowo musimy zwrócić uwagę na dwa wykorzystywane przez człowieka elementy. Pierwszym z nich są nasiona, które świetnie sprawdzają się w przygotowywaniu leczniczego naparu, który skutecznie oczyści nasz organizm z toksyn. Obok tego warto także zwrócić uwagę na korzeń. Z jego wykorzystaniem nie tylko przygotujesz pyszną nalewkę, która pomoże ci w walce z zapaleniem stawów i chorobami układu moczowego, ale również wzmocni on twój organizm. Co więcej, korzeń i liście selera znajdują swoje zastosowanie w sztuce kulinarnej jako warzywo oraz przyprawa. Znajdujące się w nim aromatyczne substancje, duże pokłady błonnika i witaminy C sprawiają, że potrawy z selera naciowego są idealne dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Właściwości selera odkryto już tysiące lat temu, z tego powodu pomysłów na jego jedzenie nie powinno nam brakować. Jaki przepis na seler naciowy warto poznać? Wbrew pozorom wiele jest zastosowań selera w sztuce kulinarnej. Obok jedzenia surowego korzenia i przyrządzania soku, spaghetti z selerem, smażonego selera albo pasztetu czy zupy, dobrze jest znać sposób robienia surówki z selerem naciowym. Nie przegap okazji i dowiedz się, jak przyrządzić pyszną surówkę z selera.
Przepis na surówkę z selera
Do przygotowania surówki z selera naciowego będziesz potrzebowała:
- 1 korzenia selera naciowego,
- 1 marchewki,
- 1 małej kapusty pekińskiej,
- 1 jabłka,
- 4 łyżek śmietany,
- soli,
- cukru,
- soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Seler oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Kapustę pekińską myjemy i drobno szatkujemy. Jabłko dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie paski. Wszystkie warzywa układamy w jednym naczyniu i dodajemy do nich sok z połowy cytryny, 4 łyżki śmietany kremówki, łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Surówka jest gotowa do podania. Możemy ją ozdobić paskami kolorowej papryki oraz posiekaną natką świeżej pietruszki.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze