Kurczak w przyprawach Kamis Specialite zapiekany z ziemniakami i pomidorkami
MONIKA • dawno temuSylwestrowa noc zbliża się wielkimi krokami. Jeśli w tym roku to Wy jesteście gospodarzami imprezy, warto przygotować dla gości coś dobrego. Pyszna kolacja to nieodłączny składnik imprezy sylwestrowej.
Pieczony kurczak w towarzystwie ziemniaków i pomidorów koktajlowych doskonale sprawdzi się jako solidna przekąska przed całonocnym imprezowaniem. Przygotowuje się go szybko, a goście na pewno będą urzeczeni. Z dużego półmiska każdy nałoży sobie tyle, ile będzie chciał.
A zatem do dzieła!
Przepis na kurczaka w przyprawach Kamis Specialite zapiekanego z ziemniakami i pomidorkami
Składniki:
- Części z kurczaka
- Ziemniaki
- Pomidorki koktajlowe (250 g)
- Marynata do kurczaka (suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Specialite, oliwa, sól morska, pieprz czarny, pieprz kolorowy – najlepiej świeżo mielone Kamis Specialite, 3 ząbki czosnku, ocet balsamiczny)
- Przyprawa do ziemniaków (oliwa, 3 ząbki czosnku, sól morska, rozmaryn)
- Trzy naczynia, np. miski
- Naczynie żaroodporne lub rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
- Części kurczaka dokładnie myjemy. W misce, z podanych wyżej składników przygotowujemy marynatę. Wkładamy mięso do miski i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek. Miskę przykrywamy np. folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Ziemniaki kroimy w cząstki i gotujemy we wrzątku ok. 5 minut.
- Pomidorki wkładamy do małego naczynia i zalewamy wrzątkiem, po chwili usuwając z nich skórkę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200˚C.
- W naczyniu z podanych składników przygotowujemy marynatę do ziemniaków. Podgotowane ziemniaki obtaczamy w marynacie.
- W żaroodpornym naczyniu układamy części zamarynowanego kurczaka, kawałki ziemniaków i pomidorki.
- Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.
I gotowe! Życzę Wam udanej sylwestrowej zabawy i szczęśliwego Nowego Roku 2012!
Dowiedz się więcej o produktach z linii Kamis Specialite.
//
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze