Omlet ziołowy - najlepszy na zimową kolację
OLIWKA . • dawno temuCo można zrobić na kolację w taki śnieżny, mroźny, zimowy dzień? Najlepiej coś gorącego. Omlet ziołowy jest doskonałym pomysłem. Rozgrzeje i doda siły na jutrzejsze brnięcie przez zaspy. O tej porze roku trzeba pomagać ciału walczyć z chłodem na wszelkie sposoby. Przygotowanie rozgrzewających potraw jest jednym z nich.
Przygotuj:
- 6 jajek
- 2 łyżeczki bazylii
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 5 oliwek bez pestek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Przepis na omlet ziołowy jest banalnie prosty. Najpierw wbij jajka do miski i dodaj do nich śmietanę, bazylię, czosnek (przeciśnięty przez praskę), sól i pieprz. Ubij masę trzepaczką.
- Zagotuj wodę, sparz pomidory i zdejmij z nich skórkę.
- Przygotuj 2 patelnie i rozpuść na nich 2 łyżki masła. Wlej po połowie masy na każdą patelnię i smaż na średnim ogniu 2–3 minuty.
- Kiedy zauważysz, że omlety ziołowe ścięły się od spodu, podnieś delikatnie brzegi i pozwól, by płynna masa wyciekła na patelnię i się ścięła.
- To będzie omlet z pomidorami i omlet z oliwkami. Na cieście ułóż kawałki pomidorów oraz oliwki, złóż omlety na pół i podawaj natychmiast. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze