Co wiesz o brukselce?
ISABELLE • dawno temu • 3 komentarzeSÄ… warzywa i owoce, które smakujÄ… najlepiej, gdy jest na nie sezon. Truskawki, melony, arbuzy, pomaraÅ„cze, fasolka, bób, pomidory, ogórki i tak dalej. I nie ma co ukrywać, letnie dodatki sÄ… przepyszne. Ale istniejÄ… też takie warzywa, które można jeść przez caÅ‚y rok. Mowa oczywiÅ›cie o tradycyjnych ziemniakach, kalafiorze czy kapuÅ›cie. Jest jednak jeszcze jedno warzywo – może nie zawsze doceniane – bogate w bÅ‚onnik, witaminÄ™ K i C, zielone, o specyficznym zapachu. Drogie panie: brukselka.
Właściwości brukselki
Kapusta brukselska, czyli tzw. brukselka należy do licznej rodziny kapustowatych. Ta dwuletnia roślina wywodzi się z Belgii, gdzie uprawia się ją już od kilku wieków, a jej nazwa wiąże się oczywiście ze stolicą kraju. Warzywo powstało na skutek skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Dzięki wartościom odżywczym, w połączeniu z niską kalorycznością, stała się stałym elementem naszej kuchni. To bogate źródło błonnika i soli mineralnych. Zawiera takie mikroelementy, jak cynk, mangan, fosfor, sód, wapń, potas, żelazo, miedź oraz wiele witamin, w tym witaminy z grupy B oraz witaminę E, H, K i C. Poza tym, zawiera ona beta karoten i kwas foliowy, który szczególną rolę odgrywa w diecie kobiet ciężarnych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy B1 szczególnie korzystnie wpływa na układ nerwowy człowieka. Ponadto, spośród wszystkich warzyw kapustnych, właśnie brukselka dostarcza organizmowi najwięcej białka. Warzywo to jest świetnym dodatkiem do zup i wspaniale komponuje się z grzybami i z serem. Jeżeli smak brukselki, bądź jej aromat są zbyt wyraźne, podczas gotowania wystarczy dodać do wody nieco cynamonu, który skutecznie złagodzi i smak i zapach warzywa. Nie powinno się podawać jej dzieciom do 7. miesiąca życia ani osobom cierpiącym na zaburzenia jelitowe, bo działa wzdymająco.
Brukselka w kuchni
Oto kilka przepisów na różne dania z brukselką:
Brukselka z serem –przystawka
Składniki:
1 sos pomidorowy,Â
600 g brukselki,
3 łyżki masła,
1 łyżeczka soli,
5 łyżek tartego żółtego sera,
2 łyżki natki pietruszki lub koperku.
Przygotowanie:
BrukselkÄ™ oczyÅ›cić i umyć, a nastÄ™pnie ugotować w lekko osolonej wodzie tak, aby siÄ™ nie rozgotowaÅ‚a (okoÅ‚o 10–15 minut) i odcedzić. Przygotować sos pomidorowy wedÅ‚ug przepisu na opakowaniu. OdcedzonÄ… brukselkÄ™ przeÅ‚ożyć na patelniÄ™ o wysokich brzegach, dodać 3 Å‚yżki masÅ‚a, zalać przygotowanym sosem, przez krótki czas prażyć pod przykryciem, a nastÄ™pnie podsypać tartym serem. Smażyć na maÅ‚ym ogniu, dopóki ser siÄ™ nie rozpuÅ›ci. Danie podawać na gorÄ…co. Przed podaniem posypać drobniutko posiekanÄ… natkÄ… pietruszki lub Å›wieżym koperkiem.
Brukselka z grzankami –zupa
Składniki:
2 kostki rosołowe z kury z pietruszką i lubczykiem,
4 łyżki oliwy ,
1 Å›redni por pokrojony w talarki,Â
300 g brukselki oczyszczonej i pokrojonej w ćwiartki,Â
150 ml Å›mietanki 36%,Â
3 Å›rednie ziemniaki, obrane, ugotowane i pokrojone w kostkÄ™,Â
2 jajka na twardo, starte na tarce,Â
1 minikostka przyprawowa smażona cebula,
2 duże grzanki z pieczywa wiejskiego pokrojone w paski,Â
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Zagotuj 1,5 litra wody, wrzuć kostki rosołowe. Wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na gorącą oliwę pory i brukselkę, podsmażaj 4 minuty. Zalej warzywa bulionem i gotuj 10 minut (bez przykrycia, żeby brukselka nie straciła koloru). Wlej do zupy śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj ziemniaki i jajka. Wkrusz minikostkę przyprawową. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Grzanki porwij na mniejsze kawałki. Część z nich wsyp na dno wazy (lub talerzy), a pozostałymi posyp zupę z wierzchu.
Zapiekanka z brukselką – danie główne
Składniki:
1 kg brukselki, ugotowanej na półtwardo,
40 dag ziemniaków, ugotowanych na półtwardo, pokrojonych w kawałki,
2 cebule, pokrojone w ósemki,
20 dag kiełbasy, pokrojonej w plastry,
150 ml bulionu warzywnego z kostki,
300 ml gęstej śmietany,
3 łyżki mąki,
3 łyżki masła,
10 dag ostrego żółtego sera, startego,
sól, pieprz,
Przygotowanie:
Aby przygotować pyszną zapiekankę z brukselką, należy warzywa i kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozrobić z bulionem i śmietaną, dodać ser, przyprawić solą i pieprzem i podgrzewać, aż sos będzie gęsty. Warzywa zalać sosem i zapiekać około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220° C.
Brukselka z czosnkiem i bułką tartą –dodatek
Składniki:
50 dag brukselki,
3 ząbki czosnku (zmiażdżone),
4 łyżki bułki tartej,
4 łyżki masła,
1 łyżka oleju,
ziarenka smaku.
sól.
Przygotowanie:
Aby przygotować pyszną brukselkę z czosnkiem i bułką tartą, należy brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem ziarenek, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać czosnek, bułkę tartą, odrobinę soli, podsmażyć chwilę, wrzucić brukselkę i jeszcze chwilę razem podgrzewać.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze