Menu na wieczór panieński
ISABELLE • dawno temuDokładnie za dwa tygodnie wychodzisz za mąż! Przygotowania idą już pełną parą – suknia, buty, welon, kwiaty, biżuteria, ostatnie zaproszenia, wizytówki, dokumenty, weselne menu, ostatnie ustalenia z grupą muzyczną i tak dalej. Można zwariować, choć i tak jesteś coraz bardziej podekscytowana. Twoje przyjaciółki to wszystko widzą, dlatego postanawiają wpaść w sobotę wieczorem, aby cię trochę odprężyć. Przed tobą wieczór panieński, czyli super zabawa. Ale jednocześnie znów przygotowania. Sprawdź, jakie menu wybrać, aby nie kosztowało to sporych pieniędzy i wielkiego nakładu sił!
Kukurydziana zupa na chłodno!
Jeśli decydujemy się na kilka różnych potraw, można pomyśleć także o zupie. Tylko problemem jest podanie zupy na gorąco. Często jest tak, że osoba, która akurat zajmuje się dystrybucją, ślęczy w kuchni, podgrzewając i nalewając płyn do talerzy bądź miseczek. Z tym przepisem ominiesz taką sytuację. A do tego zabłyśniesz ciekawą, oryginalną recepturą. Przed tobą przepis na zimną zupę z kukurydzy!
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- 8 kolb kukurydzy (przekrojonych na pół),
- 2 szklanki wody,
- 4 łyżki masła,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchewka (obrana, pokrojona w cienkie plasterki)
- 1 seler (pocięty w cienkie plasterki)
- 2 ząbki zmielonego czosnku,
- 4 duże gałązki świeżego tymianku,
- 4 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Do głębokiego rondla nalej mleka i wsadź kolby kukurydzy i gotuj. Zdejmij z ognia, gdy będą lekko twardawe i przykryj. Roztop masło w garnku. Dodaj cebulę, posyp solą i smaż około 5 minut. Oddziel ziarna kukurydzy od kolby i dodaj do garnka z masłem i cebulą. Dodaj też marchew, seler i czosnek, po czym gotuj, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Dodaj teraz wodę, tymianek, liść laurowy i wymieszaj z mlekiem. Doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 20 minut, aby smaki mogły się połączyć. Po jakimś czasie wystudź trochę mieszankę i wlej do blendera. Miksuj tak, aby powstało puree. Dopraw solą i pieprzem. Wsadź do lodówki, aby całość się schłodziła. Podawaj na zimno.
Ciekawy pomysł na zimną przekąskę – omlet
Omlety to bardzo fajne przekąski. Można je zjeść w ramach porannego śniadania, drugiego śniadania czy lunchu, a także na podwieczorek lub kolację. Pomysłów na omlet jest prawdopodobnie tyle, ilu kucharzy, a smak tego jajecznego dania jest niepowtarzalny i niezwykle prosty. Oto przepis na omlet z zieloną cebulką!
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duża słodka cebula (pokrojona w kostkę),
- 50 dag liści gorczycy (grubo posiekane),
- 16 dużych jajek,
- sól koszerna i świeżo zmielony pieprz,
- 1/3 szklanki startego parmezanu.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. W dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu na złoty kolor (około 10 min). Dodaj warzywa i gotuj, aż zmiękną. Dopraw jajka solą i pieprzem i wlej pozostałe 2 łyżki oliwy. Rozbełtaj i wlej jajka na patelnię. Smaż na małym ogniu, aż jaja zaczną się ścinać. Podnoś co jakiś czas boki omletu, aby surowe jajka na wierzchu mogły dostać się pod spód. Po około 3 minutach, gdy jeszcze jajka nie zetną się całkiem, posyp mieszankę parmezanem. Zdejmij z ognia i wstaw do piekarnika na około 8 minut, dodając posiekaną gorczycę. Omlety podawaj ciepłe lub wystudzone. Możesz je jeszcze dla ozdoby posypać na wierzchu parmezanem.
Menu planowane na wieczór panieński musi być ciekawe, oryginalne i łatwe do przyrządzenia. Na kilka tygodni (lub dni!) przed ślubem i weselem nie masz czasu na sterczenie w kuchni i dekorowanie nie wiadomo czego. Zarówno zupa, jak i omlet, są szybkimi potrawami, które z pewnością przypadną koleżankom do gustu! Jako stałą przekąskę możesz też spokojnie podać deskę serów! Dobrej zabawy!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze