Jak zrobić dżem?
DAMIESA • dawno temuPrzyrządzony „po domowemu” i według własnych receptur dżem smakuje wyśmienicie i nie sposób porównać go z produktami, które stoją na sklepowych półkach. Samodzielnie przyrządzone konfitury biją na głowę te z supermarketów przede wszystkim świeżością i brakiem konserwantów. Choć sezon na owoce jeszcze przed nami proponuję już teraz zgłębić sekret przyrządzenia pysznego dżemu pod własnym dachem.
Do jego przyrządzania świetnie nadawać się będą morele, brzoskwinie, truskawki, maliny lub śliwki. Wyśmienicie smakuje także dżem z agrestu!
Owoce myjemy, usuwamy z nich pestki, a następnie rozdrabniamy widelcem w metalowej misce. Jeśli chodzi o jabłka, należy usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę, następnie posypać cukrem, a potem podsmażyć na patelni, aż do uzyskania gęstej papki. Następnie wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem żelującym. Dla poprawy smaku można dodać kilka kropli soku z cytryny. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Nie można dopuścić do powstania na powierzchni piany, a jeśli już powstała, przed włożeniem masy do wyparzonych wcześniej słoików, należy ją dokładnie usunąć.
Taki domowy dżem świetnie nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do naleśników, ciast i lodów. Odrobina słodyczy nikomu nie zaszkodzi!
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze