Zapiekanka z tuńczykiem
KAROLINA • dawno temuNa pewno bez problemu mogłabyś od razu wymienić kilka rodzajów zapiekanek. Dlaczego tak bardzo upodobaliśmy sobie tego typu dania? Niewątpliwie trzeba przyznać, że zapiekanie jest jednym z przyjemniejszych sposobów na obróbkę termiczną jedzenia. To właśnie w jego trakcie osiągamy efekt chrupkości, a nierzadko także pysznej skorupki. Jakie zapiekanki cieszą się największym powodzeniem? Obok typowo polskiego dania fast food, jakim jest zapiekanka z bułki, trzeba tu wskazać na dużą grupę zapiekanek ziemniaczanych, ryżowych i makaronowych. Zazwyczaj przygotowywane są one w podobny sposób, choć możliwość dodania do nich dowolnego farszu sprawia, że za każdym razem będą smakować zupełnie inaczej. I tak, dodatkiem do zapiekanek jest z reguły kurczak, mięso mielone, brokuły, pomidory czy ser. Jednak równie dobrze komponuje się z makaronem ryba. W tym przypadku najlepiej jest sięgnąć po niezastąpionego tuńczyka. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat tego, w jaki jeszcze sposób możesz wykorzystać tę rybę w kuchni, a także poznasz sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę makaronową z tuńczykiem.
Dania z tuńczykiem
Wobec ryb trudno być obojętnym. Oprócz ich zagorzałych smakoszy wskazać można równie liczne grono przeciwników, którym przeszkadza ich zapach, smak czy utrudniające jedzenie ości. I chociaż trudno jest zmienić takie przekonania, to jednak wydaje się, że tuńczyk jest taką rybą, która mogłaby tego dokonać. Otóż zazwyczaj kupujemy go zamkniętego w puszce w sosie własnym albo oleju. Umożliwia nam to przede wszystkim szybkie dodanie omawianej ryby do wielu potraw. I tak, chyba najbardziej popularnymidaniami z tuńczykiem są sałatki. Wystarczy do ryby dodać ulubione warzywa, makaron albo ryż i polać sosem z majonezu bądź jogurtu. Poza tym równie łatwo jest przyrządzić pasty, znakomicie pasujące do kanapek. Innymi natomiast potrawami z tuńczykiem są przystawki rybno-warzywne. Tuńczyk dobrze smakuje również z makaronem, dlatego też warto jest przygotować zapiekankę z tuńczyka. Jeżeli nigdy nie mogłaś przekonać się do jedzenia ryb, zapoznaj się z poniższym przepisem na zapiekankę z makaronem i tuńczykiem i spraw, by twoja dieta była naprawdę zdrowa.
Przepis na makaron z tuńczykiem
Do przygotowania zapiekanki z tuńczykiem i makaronem będziesz potrzebowała:
- 1 opakowania makaronu świderki,
- ½ puszki groszku konserwowego,
- ½ puszki marchewki konserwowej,
- bułki tartej,
- 1 łyżki masła,
- 1 łyżki mąki,
- 250 ml mleka,
- 2 puszek tuńczyka w sosie własnym,
- soli,
- pieprzu.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odsączamy go i wkładamy połowę do wcześniej wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Teraz tylko wystarczy dodać marchewkę, groszek i tuńczyka. Kolejnym krokiem jest przykrycie tych składników pozostałą ilością makaronu. Masło należy roztopić na patelni, dodając mąkę. Po chwili wystarczy dodać mleko, sól i pieprz. Kiedy sos zgęstnieje, wlewamy go na makaron, a następnie zapiekankę posypujemy bułką tartą. Całość pieczemy przez około 30–35 minut w temperaturze 220°C.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze