Składniki:
Makaron (świderki, rurki lub kokardki) - opakowanie 250 g, opakowanie białej mozzarelli. Sos: duża cebula, puszka tuńczyka w sosie własnym, serek topiony śmietankowy 50 g, 3 łyżki gęstej śmietany, 5 łyżek startego na tarce o dużych oczkach parmezanu lub innego twardego sera, czosnek 3-4 ząbki, sól, biały pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente. Nie przelewać zimną wodą! Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać tuńczyka wraz z sosem, śmietanę, serek topiony, parmezan i zmiażdżony czosnek. Posypać solą, białym pieprzem, dodać natkę i trzymać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Do żaroodpornego naczynia włożyć ugotowany makaron, zalać sosem i wymieszać. Posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Podawać, jak mozzarella się rozpuści. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | S.N |