Tuńczyk z makaronem
KAROLINA • dawno temuCzęść z nas ma po świętach serdecznie dość spędzania kolejnych wolnych chwil w kuchni. Z drugiej strony jednak nasze podniebienie przyzwyczaiło się już do starannie przygotowanych dań i wytwornych smaków. Świątecznie potrawy to przecież nie tylko kunszt, ale także wieloletnia tradycja. Po suto zastawionych stołach mamy jednak ochotę na coś zupełnie innego. I tutaj z pomocą przychodzi prosta i bardzo smaczna kuchnia włoska. Wykorzystując niektóre z jej przepisów, możemy stworzyć niebanalne i wcale nie czasochłonne potrawy, choć i takich słoneczna Italia posiada wiele. Czasami wystarczy tylko odrobina chęci, by w kilka minut wyczarować smaczne potrawy. Co więcej, wcale nie musimy zaopatrywać się w jakieś ekskluzywne produkty, by cieszyć nie tylko podniebienie, lecz także oczy. Idealnie nadającym się do tego daniem jest tuńczyk z makaronem. Przepis na niego jest dziecinnie prosty, a czas przygotowania to zaledwie kilka minut. Nie trać okazji i już teraz poznaj niezawodny sposób na jego przyrządzenie.
Przepisy na tuńczyka
Obok makaronu, będącego swoistą wizytówką kuchni włoskiej, główną rolę w omawianej potrawie odgrywa tuńczyk. Zanim dowiemy się, jak zrobić tuńczyka z makaronem i pomidorami, warto poznać inne sposoby na wykorzystanie tej niezwykłej ryby w naszej kuchni. Mówiąc o potrawach z tuńczykiem, mamy na myśli dwa ich rodzaje. Ryba ta bowiem świetnie sprawdza się na ciepło, jak i na zimno. Dość wspomnieć tu chociażby o zapiekankach makaronowych albo ziemniaczanych, a nawet zupie rybnej. Obok tego nie sposób nie wspomnieć o bardzo prostych i smacznych sałatkach. Wystarczy tylko połączyć ulubione warzywa, ryż albo makaron i dodać tuńczyka. Dlaczego po tę rybę sięgamy tak chętnie? Jest ona przede wszystkim bardzo smaczna i świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Oprócz tego, kupując tuńczyka w puszce, mamy do czynienia z produktem już gotowym do spożycia bez konieczności martwienia się o możliwość natknięcia się na ości albo skrobania ryby. Przepisy z tuńczykiem są też z tego powodu łatwe i przyjemne w realizacji, choć uzyskiwane smaki mogą się znacznie między sobą różnić. Jedną z ciekawszych propozycji, stanowiącą ciekawą odmianę nie tylko dla sałatek z tuńczykiem, lecz również dla świątecznego jedzenia jest makaron z tuńczykiem. I choć na pierwszy rzut oka połączenie to może budzić jakieś obawy, to jednak po wykonaniu poniższego przepisu na makaron z tuńczykiem nie będziesz miała żadnych obiekcji.
Przepis na makaron z tuńczykiem
Do przygotowania makaronu z tuńczykiem będziesz potrzebowała:
- 1 opakowania makaronu spaghetti,
- 1 puszki pomidorów,
- 3 ząbków czosnku,
- 1 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
- soli,
- pieprzu,
- oregano,
- bazylii.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu. Na patelnię wlewamy pomidory oraz trzy obrane całe ząbki czosnku. Następnie, gotując całość na małym ogniu, dokładamy odsączonego tuńczyka. Czekamy, aż sos zredukuje się i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy oregano oraz bazylię. Danie podajemy, polewając makaron przygotowanym sosem i posypując odrobiną tartego sera.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze