Kawa cappuccino
KAROLINA • dawno temuZbliżające się wielkimi krokami święta i związane z nimi gotowanie bigosu, zupy rybnej czy kapusty wigilijnej już dały ci w kość? Nie spraw, aby stały się one dla ciebie udręką i znajdź chwilę na odpoczynek i regenerację sił. Świetnym sposobem na chwilę relaksu jest wypicie filiżanki aromatycznej kawy. Kilka jej łyków nie tylko przeniesie cię do zupełnie nowej krainy, w której panuje cisza, a także spokój, lecz jednocześnie sprawi, iż poczujesz się wypoczęta i pobudzona. Każdy miłośnik kawy wie, że nie ma lepszego sposobu na odpoczynek od nużącej rzeczywistości niż spędzenie kilku chwil nad filiżanką wypełnioną tym niezwykłym napojem. Jeżeli kochasz kawę i chcesz wiedzieć o niej jak najwięcej, poznaj tajemnice związane z przyrządzaniem wyśmienitego cappuccino. Jeśli natomiast kawa nigdy ci nie smakowała, powinnaś przed ostatecznym zrezygnowaniem z tego niezastąpionego sposobu na pobudzenie zdobyć przynajmniej podstawowe informacje na temat możliwości związanych ze spożywaniem kawy. Te i inne ciekawostki znajdziesz w poniższym artykule.
Rodzaje kaw
Bez wahania można stwierdzić, że kawa na dobre zagościła w naszym życiu. Ziarna kawowca w różnej postaci napotkać można już nieomal wszędzie. Z jednej strony mamy do czynienia z automatami wydającymi nam niezbyt smaczne odmiany kawy, z drugiej luksusowe kawiarnie proponujące spożycie najdroższej kawy świata. Co więcej, ziarna kawowca znalazły także zastosowanie w przyrządzaniu tortów kawowych bądź deserów lodowych. Poza tym ich właściwości wykorzystywane są chociażby w przemyśle kosmetycznym.
Mówiąc o kawie pitej w formie naparu, trzeba przede wszystkim wskazać na kilka jej podstawowych rodzajów. Nawet osoby nielubujące się w tym napoju wiedzą o istnieniu kawy mielonej oraz rozpuszczalnej. Pierwsza z nich posiada większe skoncentrowanie kofeiny, natomiast kawa rozpuszczalna ma jej trochę mniej. Oprócz tego wyróżnia się różne rodzaje ziaren kawowca, które decydują o jej smaku. Nieco odmienny może być także sposób ich prażenia. Poza tym kryterium podziału jest sposób przyrządzania kawy, a przede wszystkim dodawane do niej składniki. Dużą różnorodnością w tym zakresie charakteryzują się kawy włoskie. Przygodę z nimi warto rozpocząć od poznania przepisu na cappuccino.
Przepis na cappuccino
Zanim dowiemy się, jak zrobić cappuccino, nie sposób obyć się bez powiedzenia o nim kilku słów. Z cappuccino z ekspresuciśnieniowego, a więc w obecnie znanej formie, mamy do czynienia od połowy XX wieku. Wcześniej mianem tym określano po prostu kawę z mlekiem. Kawa ta zrobiła gigantyczną furorę na całym świecie, o czym świadczyć może pojawienie się specjalnie przeznaczonych do jej picia akcesoriów, jak chociażbyfiliżanek do cappuccino.
Kawa cappuccino opiera się na wykonaniu dwóch czynności. Pierwszą z nich jest zaparzenie mocnego espresso. Drugim nieodzownym elementem tradycyjnego cappuccino jest mleczna pianka, która powinna zająć około 2 cm filiżanki. Zanim jednak połączysz mleko z kawą, ważne jest jego właściwe przygotowanie. Wlej mleko do rondelka i wstaw na niewielki ogień. W czasie, gdy będzie się ono podgrzewać spień je za pomocą specjalnego mieszadełka. Zanim mleko osiągnie temperaturę wrzenia, wyłącz je i delikatnie wlej je do kawy. Umiejętne wykonanie tej czynności może sprawić, że pojawią się na jej powierzchni wzorki, choć nie będą one tak zadowalające jak podczas skorzystania z drukarki do kawy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze