Jaki ekspres do kawy?
BEATKA • dawno temuEkspres do kawy to marzenie niejednego kawosza. Zakup ekspresu jest jednak wydatkiem dość mocno obciążającym nasz portfel. Dlatego też warto dowiedzieć się czegokolwiek na temat akcesoriów do kawy. Wyróżniamy ekspresy przelewowe i ekspresy ciśnieniowe. Różnica w smaku kawy jest jednak znaczna – kawa z ekspresu ciśnieniowego jest smaczniejsza. Wybierając ekspres do kawy, należy kierować się jakością wykonania i tym, co jest wewnątrz, a nie względami estetycznymi (choć i one mają znaczenie).
Rodzaje ekspresów ciśnieniowych
Na co zwrócić uwagę, wybierając ekspres do kawy? Zastanów się, jak często będziesz korzystać z ekspresu. Na użytek domowy wystarczy ekspres ciśnieniowy ręczny. Ma on również tę zaletę, że jest niedrogi. Jeżeli jednak z ekspresu będzie korzystało więcej osób i częściej, warto zaopatrzyć się w ekspres automatyczny. Ekspres automatyczny ma wbudowany młynek do kawy. Lubisz kawę cappuccino? Przyjrzyj się systemowi spieniania i podgrzewania mleka. Większość ekspresów zaopatrzona jest w specjalną dyszę znajdującą się w pojemniku z mlekiem. Niektóre ekspresy posiadają system Cappuccinatore lub mają wbudowany pojemnik na mleko. Ekspresy mające funkcję wstępnego parzenia wytwarzają kawę, która jest bardzo aromatyczna.
Ekspres ciśnieniowy dzieli się na ręczny, automatyczny i kapsułkowy. Są też ekspresy podwójne, które w jednym urządzeniu skupiają ekspres ciśnieniowy ręczny i ekspres przelewowy. Ekspres przelewowy zaparza kawę w dzbanku. Można w nim również parzyć herbatę lub zioła. Ekspresy ręczne nie mielą kawy. Kawę należy wcześniej zmielić w specjalnym młynku, potem wsypać ją do odpowiedniego uchwytu. Uchwyt ten należy umieścić w ekspresie. Jedno napełnienie uchwytu pozwala na zaparzenie dwóch filiżanek kawy. Żeby przygotować kolejne, konieczne jest umycie uchwytu i oczyszczenie sitka z fusów. Zazwyczaj do urządzenia dodawane są dwa sitka (większe i mniejsze).
Ekspres automatyczny jest prostszy w obsłudze i dużo wygodniejszy. Proces parzenia kawy odbywa się bez twojego udziału. Jedyne, co musisz zrobić, to wsypać ziarenka kawy (niezmielone) do pojemnika, wlać wodę, wybrać ilość kaw i wcisnąć przycisk. Fusy są automatycznie przesuwane do specjalnego pojemnika, który można opróżniać co pewien czas.
Funkcje w ekspresie do kawy
Wszystkie ekspresy ciśnieniowe mają wbudowany system spieniania i podgrzewania mleka. W niektórych modelach za spienienie i podgrzanie mleka odpowiada specjalna dysza, której wylot umieszcza się w kubku, tuż pod powierzchnią mleka. W ten sposób kawę espresso można przekształcić w cappuccino, latte, mocha. Niektóre ekspresy są zaopatrzone w system Cappuccinatore – specjalnym wężykiem nabierane jest mleko, które potem wypływa gorące i spienione. Jeżeli chcesz, by kawa cappuccino była robiona automatycznie, kup ekspres z wbudowanym pojemnikiem na mleko. Warto zwrócić uwagę na opcję regulacji mocy, która pozwala na zaparzenie kawy łagodnej lub mocnej.
Dobrze się składa, gdy ekspres ma wbudowany filtr wody. Dzięki niemu woda przed parzeniem jest filtrowana i zostają z niej usunięte wszystkie substancje zmieniające smak lub aromat kawy. Równie ważna jest płytka podgrzewająca. Na płytce stawia się filiżankę do góry dnem. W ten sposób podgrzana filiżanka dłużej zachowuje ciepło napoju i piankę. Dzięki regulowanej wysokości dyszy, kawę można parzyć w małej filiżance lub w wysokim kubku. Przydatna jest też możliwość programowania czasu włączenia i regulacja emisji pary.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze