Jak zrobić pączki z różą?
OLIWKA . • dawno temuAch te pączki… która z nas potrafi się im oprzeć. Okrąglutkie, pulchniutkie, pachnące i słodkie, jednym słowem mówiąc – rozkosz. Najlepsze są te zwykłe, proste i klasyczne, a jednocześnie zupełnie wyjątkowe, pączki z różą. Próbowałaś je sama przygotować? Nic nie smakuje tak dobrze, jak jedzenie przygotowane w domu. Pączki kupowane, przy tych domowych są jak podróbki perfum, niby wyglądają tak samo, ale efekt pozostawia wiele do życzenia.
Przygotuj:
- pół kilograma mąki
- torebkę drożdży instant
- 2 żółtka
- jajko
- 10 dag cukru
- pół laski wanilii
- szklankę mleka
- 2 łyżki spirytusu
- cytrynę
- 10 dag masła
- sól
- słoik konfitury z róży (lub 25 dag płatków róży utartych z cukrem)
- olej do smażenia
- lukier
- kandyzowaną skórka pomarańczowa
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta na pączki. Wymieszaj mąkę z drożdżami i szczyptą soli. Dodaj do tego letnie mleko, żółtka i jajko utarte z cukrem, a także wanilię i startą skórkę z cytryny. Na koniec dorzuć jeszcze sok z cytryny i spirytus.
Krok 2
Kiedy wszystkie składniki znajdą się w jednej misce zacznij wyrabiać ciasto. Rób to tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Kiedy tak się stanie dodaj do niego roztopione i ostudzone masło i znów wszystko dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto na pączkiw ciepłe miejsce i poczekaj aż wyrośnie.
Krok 3
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nabieraj je łyżką i formuj krążki. Na środek każdego z nich nakładaj nadzienie do pączków. Potem zlep ciasto i formuj kulki.
Krok 4
Pączki z różą są już prawie gotowe, ale musisz uzbroić się znów w cierpliwość i poczekać, aż wyrosną.
Krok 5
Pączki z różą smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Po wyjęciu osącz i pięknie udekoruj. Lukier i starta skórka pomarańczowa sprawią, że twoim domowym pączkom nikt się nie oprze.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze