Prosty przepis na pączki
DAMIESA • dawno temuTłusty czwartek mamy już za sobą daleko w tyle, jednak kto powiedział, że pyszne pączki to rarytas odpowiedni jedynie na tę okoliczność? Zamiast pędzić do najbliższej cukierni, proponuję Wam przyrządzenie ich w domu. Kto raz wypróbuje, będzie chwalił się sztuką przyrządzania tego pysznego ciastka przed gośćmi przy każdej okazji. Zatem do dzieła!
Jak zrobić pączki?
Przygotuj:
- 1 kg mąki,
- 450 ml mleka,
- 30 g masła,
- 10 dag drożdży,
- 30 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- 10 jajek,
- sól,
- skórkę pomarańczową,
- wybrane składniki na nadzienie,
- czekoladę.
Sposób wykonania
- Najpierw należy przygotować rozczyn z 300 dag mąki i mleka. Kiedy nieco podrośnie, dodajemy cukier, jajka, pozostałą część mąki, szczyptę soli i roztopione masło.
- Wszystkie składniki ugniatamy aż do momentu, kiedy powstanie zwarte ciasto.
- Z masy formujemy kule, a do ich środka wkładamy wybrane nadzienie do pączków. Może to być więc marmolada, mus jabłkowy, budyń, dżem z róży czy krem z adwokata. Kiedy słodki farsz znajdzie się już w masie, kulkę zalepiamy dokładnie, aby nie wypłynął w czasie smażenia.
- Tak przygotowane pączki wkładamy do wysokiego garnka z wrzącym olejem i smażymy, aż staną się rumiane, a skórka lekko chrupka.
- Po wyjęciu pączków przygotowujemy polewę cukrową bądź czekoladową i posypujemy je skórką pomarańczową.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze