Zupa meksykańska - sposób na smaczny obiad
OLIWKA . • dawno temuZupa meksykańska to sposób na smaczny i szybki obiad. W zależności od upodobań można zrobić z niej naprawdę pikantne danie lub też przygotować nieco łagodniejszą wersję. To oryginalna potrawa jest zwykle chętnie zjadana przez dzieci, bo wygląda apetycznie i kolorowo. Jeśli jeszcze jej nie jadłaś, to naprawdę warto spróbować.
Przygotuj:
- 3 kostki bulionowe
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 4 marchewki
- 2 pory
- 2łyżki oliwy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 40 dag czerwonej fasoli z puszki
- garść makaronu świderki
- 5 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Krok 1
Zacznij od przygotowania mięsa. Pokrój boczek w słupki i podsmaż go na oliwie.
Krok 2
Do mięsa dodaj posiekane pory i pokrojoną w półplasterki marchewkę.
Krok 3
Zupa meksykańska nie miałaby odpowiedniego smaku bez przecieru pomidorowego. Dodaj go więc do warzyw i smaż je aż zmiękną.
Krok 4
Przepisy na zupy nie są zbyt skomplikowane, podobnie jest w tym przypadku. Pozostało ci teraz dodać do warzyw czerwoną fasolę i zalać wszystko gorącym bulione (1,5 l).
Krok 5
Na koniec do zupy meksykańskiej dorzuć makaron. Gotuj całość tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 6
Ostatni etap do doprawianie zupy meksykańskiej. Jeśli chcesz, by była łagodna dodaj jedynie sól i pieprz. Możesz też nieco podrasować jej smak wsypując odrobinę słodkiej i ostrej papryki.
Krok 7
Zupa meksykańska gotowa. Wlej ją do talerza i posyp startym żółtym serem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze