Mięsne potrawy z owocowym akcentem
DAMIESA • dawno temuNasze polskie jadło ma w sobie sporo dietetycznych grzeszków. Łączymy węglowodany z białkami, jadamy tłusto i nie po ty by zjeść, ale po to by najeść się do syta. Takie postępowanie szybko może odbyć się na zdrowiu i skutkować np. wzrostem cholesterolu. Dlatego dziś kilka propozycji mięsnych dań w nieco zdrowszej otoczce.
Szynka z granatem – soczysty owoc o bardzo wyrazistym smaku świetnie nadaje się jako przegryzka. Takie danie można przyrządzić np. jako starter do posiłku głównego.
Kiełbasa z jabłkami – takie zestawienie smaków nie tylko jest bardzo aromatyczne, ale także pozostawiające na długo uczucie sytości. Zaletę jest to, że można je przygotowac o każdej porze roku.
Grillowana wieprzowina z suszoną śliwką i dżemem porzeczkowym – aromat śliwek wydobywa z mięsa pełnię smaku i poprawia przemianę materii, a dżem nieco łagodzi ostry smak potrawy, czego efektem jest posiłek zdrowy bo przygotowany bez tłuszczu, ale jednocześnie bardzo wytworny w swojej postaci.
Cantaloupe z szynką, serem i melonem – to propozycja dla tych, którzy cenią sobie dania delikatne w smaku. Opcja idealna dla osób będących na diecie.
Ryż z warzywami i mango – tradycyjne risotto nabierze zupełnie innego, dużo subtelniejszego smaku, gdy całość uzupełnimy o kilka kawałków soczystego owocu np. mango.
Kiełbasa z melonem i karczochami – taka kompozycja może zaskakiwać, bo słodki owoc zdaje się nie pasować do tłustej kiełbasy. W takim połączeniu leży jednak sekret tego dania. Melon wysubtelnia smak mięsa, a karczochy dodają całości mocy witamin i sprawiają, że posiłek jest lekki i pełen wartości odżywczych.
Sałatka z homarami i pomarańczą – ten owoc morza możemy wykorzystać w połączeniu z kapustą pekińską, ogórkiem żółtym, porem, selerem i suszonymi pomidorami. Całość warto udekorować szczypiorkiem i skropić sosem sałatkowym lub sokiem z cytryny. Dobrze spiszą się także wkomponowane do sałatki orzechy.
Stek z serem i owocami – choć mięsa z węglowodanami nie powinno się łączyć to ten rodzaj potrawy jest odstępstwem od tej reguły, bo w takiej postaci smakuje naprawdę wyśmienicie. Wybór owocu zależy tutaj od naszego gustu. Dobrze sprawdzi się ananas, brzoskwinia,czy marakuja.
To tylko kilka przykładów na to, że mięso można idealnie połączyć z owocami tworząc tym samym dużo zdrowsze i lżejsze danie, niż gdybyśmy zestawili je z tradycyjnymi dla nas ziemniakami i surówką. A takich rozwiązań je te powyżej jest bez liku.
Jakie dania z owocami i mięsem w roli głównej Wy byście polecili?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze