Jak zrobić pierogi? Przydatne porady



Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem zamiast pysznych, rozpływających się w ustach pierożków wychodzi jakaś twarda, zbita masa. Jak temu zaradzić? Oto kilka wskazówek dla ambitnych pań.
Krok 1
Pierogisklejają się często podczas gotowania. Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody 2–3 łyżki oleju lub oliwy. Oliwą możesz też skropić pierogi już włożone na talerz. Dzięki temu będą smaczne także następnego dnia.
Krok 2
Wyrabianie ciasta na pierogi powinno trochę potrwać. Jeśli odstawisz je na pół godziny, mąka spęcznieje i pierogibędą smaczniejsze.
Krok 3
Czasem ciasto na pierogisię nie lepi. Trzeba wtedy użyć do wyrabiania ciepłej wody. Jeśli ciasto lepi się za bardzo, warto wlać łyżkę oleju.
Krok 4
Dobre ciasto to elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dosyp trochę mąki. Powodzenia!

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze