Włoskie sosy na bazie pomidorów
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temu

Kuchnia włoska jest chyba najpopularniejszą kuchnią (poza naszą rodzimą, oczywiście) w Polsce. Nie znam osoby, która nie zachwycałaby się pizzą, wspaniałymi makaronami, czy lasagne. Kuchnia ta jest tak różnorodna, że każdy w niej znajdzie coś dla siebie. Postanowiłem więc zdradzić kolejną część jej sekretów. Dziś zajmiemy się sosami pomidorowymi. Wybrałem przepisy na trzy chyba najpopularniejsze: sos boloński, sos neapolitański i ostry sos arrabiata.
Sos boloński
- 500 g wołowiny bez kości,
- 100 g surowego boczku,
- 200 g pomidorów z puszki,
- 200 ml bulionu wołowego (może być z kostki),
- 200 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka bazylii,
- 1 łyżeczka cukru,
- sol, pieprz,
- oliwa z oliwek
Mięso dokładnie myjemy i obieramy ze wszystkich błon. Następnie kroimy je w kostkę i mielimy razem z boczkiem w maszynce. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek po obraniu siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek i cebulę. Gdy tylko zaczną nabierać koloru dodajemy mięso. Całość smażymy, aż mięsko się przyrumieni. Następnie zalewamy je winem, bulionem i dodajemy pomidory z puszki (można je wcześniej rozgnieść widelcem). Całość doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem i dusimy, aż sos zgęstnieje.
Sos neapolitański

- ½ kg pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- bazylia,
- sól, pieprz, cukier,
- oliwa z oliwek
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przysmażamy na niej cebulę. Gdy ta zrobi się szklista, dodajemy pokrojone pomidory i przepuszczony przez prasę czosnek. Następnie siekamy około ¼ natki pietruszki i 8 listków bazylii i dodajemy je na patelnię. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy, aż sos zgęstnieje.
Sos arrabiata
- 1 kg pomidorów,
- 2 cebule,
- 2 papryczki chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 listków bazylii,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Pyszne sosy — przepisy bardzo proste. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pomidory i całość przykrywamy i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy posiekane listki bazylii, sól i pieprz i dusimy (tym razem bez przykrycia), aż sos zgęstnieje.

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze