Składniki:
- 4 duże cebule,
- 1 duży czosnek,
- 1 olbrzymi seler (korzeń),
- 3 duże pietruszki,
- 3-4 duże marchewki,
- 1 por (niekoniecznie),
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej po pół kg wieprzowego i z indyka),
- 3 koncentraty pomidorowe po 160 g,
- 1/4 kostki masła,
- 3 łyżeczki Vegety,
- 4 kostki rosołowe,
- łyżeczka soli (do mięsa),
- zioła & przyprawy : pieprz, słodka papryka, rozmaryn, tymianek, cząber, oregano, bazylia, estragon,
- parmezan.
Jak przyrządzić?
Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce na miazgę, wrzucić do garnka na rozgrzany olej, podsmażyć aż się zrobi leista biała masa.następnie dodać mięso i cały czas mieszając (żeby rozbić je, bo się w kluchy zlepia) dodać sól, pieprz, Vegetę, paprykę słodką. Gdy mięso zrobi się sypkie dodać po 1 łyżeczce rozmarynu,tymianku i czombru. cały czas pilnować,żeby w sosie była odpowiednia ilośc wody dolewając w miarę potrzeb.gdy mięso sie chwilę podsmaży z ziolami, dodać po pół łyżeczki estragonu, bazylii i oregano. Cały czas mieszać. Następnie dodać starte na drobnej tarce warzywa. Wymieszać i smażyć/dusić przez pół godziny.dodać kostki rosołowe.chwilę podduzić (do rozpuszczenia)i dodać koncentrat.chwilę pogotować. Wyłączyć i dodać masło. I można jeść :)
Potrzebne przybory:
Tarka, coś do mieszania w garnku, duuuuzy garnek (taki najwiekszy od kompletu polecam ,zeby wygodnie mieszać).
Jak podawać?
Makaron ugotowany al dente wrzucić do sosu ( potzrebny kociołek na taka ilość :)) , wyłożyć na talerze i posypać parmezanem mniam :)
Uwagi:
SMACZNEGO :) sos nie jest ciężki i jest bardzo syty przy tym. ilość ziół jest najlepsza w takich ilościach jak podałam ,bo inaczej jakoś tak dziwnie smakuje :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8-9 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Autor | martita |