Składniki:
- duża puszka pomidorów bez skórki,
- 2 cebule,
- paczka makaronu (kupuję Lubella, bo jest tani i smaczny),
- przyprawa do spaghetti,
- oregano,
- bazylia,
- olej,
- sól,
- ser żółty.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować. Posiekać cebulki i usmażyć z odrobiną oleju. Pomidory zmiksować, mogą zrobic się kwaśne, więc można dodać odrobinę cukru (ja osobiście nie daję). Dać "pulpę" pomidorową do cebulki i posolić. Trzeba odparować nadmiar wody. Pod koniec gotowania sosu, daję oregano, bazylię i przyprawę do spaghetti.Makaron wyłożyc na talerz, posypać serem i na to wylać sos. Najlepiej będzie, dać chociaż ze dwa gatunki sera np: Goudy i jakiegoś o odmiennym bukiecie.
Potrzebne przybory:
Garnuszki, deseczka, nóż, talerze, widelczyki itd...
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | GosieńkaL. |