Kurczak po chińsku (autor agacia) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- pierś z kurczaka,
- por,
- papryka (kolor wedlug uznania),
- ryz,
- sos sojowy,
- mąka,
- troszeczkę wódki,
- jedno jajko.

Jak przyrządzić?

Do miseczki wrzucamy jajko, roztrzepujemy, dodajemy trochę soli, papryki ostrej, słodkiej i chili + łyżeczkę mąki najlepiej ziemniaczanej, mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wrzucamy do tego pokrojoną pierś z kurczaka, mieszamy i zostawiamy. Teraz kroimy por w talarki, paprykę w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso razem z sosem z miseczki i smazymy ok. 3 min. Zrzucamy z patelni, czyścimy ją ze wszystkich paproszków, i znowu polewamy tłuszczem i smażymy warzywa, znowu ok. 3 min. Gdy uznasz, że się już usmażyły dodaj kurczaka, wymieszaj i zostaw na małym ogniu. W tym czasie do kubka wlej 4-5 łyżek sosu sojowego, kieliszek wódki i 2 łyżki wody. Wylej to na patelnie, zamieszaj i ... gotowe :)
Smacznego!

Jak podawać?

Z ryżem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 porcje
Kalorycznośćśrednio
Przybliżony koszt15 zł
Autoragacia

Kurczak po chińsku (autor agacia): Podobne przepisy

Kurczak po chińsku (autor agacia): wypróbuj również

Powiązane Tematy