Buccattini z łososiem wędzonym w sosie śmietanowo-koperkowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Łosoś wędzony na zimno (około 250-300g), makaron buccattini (lub spaghetti) szt. 1 (500g), koperek, śmietana co najmniej 30% (słodka) 2 opakowania po ok. 200g każde, sól&pieprz.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju do smażenia (co by się nie posklejał) tak aby był lekko twardawy mieszając od czasu do czasu. Łososia (jeśli jest w plastrach) pociąć nożyczkami na paski o szerokości do 1cm i długości do 3cm (jeśli w kawałku) to w pierwszej kolejności opuszkami palców sprawdzić czy nie ma ości (jeśli są to usunąć pęsetą) następnie oddzielić od skóry, pokroić w plastry i ostatecznie na drobne kawałki. Na patelnie wrzucić odrobinę masła, rozpuścić na małym ogniu wlać śmietanę i podgrzać. Finalizując sprawę dodajemy łososia i pozwalamy aby jego aromat przedostał się do śmietany (w ten sposób osiągniemy wielce aromatyczny sos). Po około 2 minutkach dodajemy drobna posiekany koperek, który doskonale pasuje do łososia i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostawiamy jeszcze przez chwilkę na małym ogniu. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy na talerze. Wieńczymy dzieło przenosząc wędzonego łososia w sosie śmietanowo-koperkowym centralnie na makaron.

Potrzebne przybory:

Garnek do gotowanie makaronu (średniowysoki), patelnia, deska do krojenia, nożyczki.

Jak podawać?

Potrawa dość szybko traci ciepło dlatego sugerowałbym podgrzanie talerzy w których ma zostać podana. Makaron układamy na talerz zgodnie z ruchem wskazówek zegara zageszczając centrum talerza tworząc coś w rodzaju stożka. Na ów szczyt "nalewamy" sos. Całe danie przybieramy gałązkami koperku celem kolorystycznego upiększenia. Artyzmu potrawie dodaje różnorodność i pewnego rodzaju skrajność kolorów. Łosoś jest pinky, koperek - soczyście zielony, śmietana prawdziwie kremowa. No i ten kruczoczarny świeżo mielony nad talerzem pieprz. Uczta dla oka i podniebienia.

Uwagi:

Jedną z alternatyw jest wymieszane przygotowanego makaronu (najlepiej buccattini), ponieważ posiada on "dziurkę" i sos może weń przeniknąć, z wędzonym łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym. Daje to uczucie pełności smaku gdy za każdym kęsem aromatyczny sos drażni nasze kubki smakowe powodując wzrost apetytu. Jeśli chodzi o gotowanie makaronu nie przesadzałbym z soleniem wody ze względu na fakt, iż sam łosoś jest zwykle słonawy. Za dużo soli popsuje całe danie w sposób nieodwracalny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt15 zł
AutorPetrus

Buccattini z łososiem wędzonym w sosie śmietanowo-koperkowym: Podobne przepisy

Buccattini z łososiem wędzonym w sosie śmietanowo-koperkowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy