Składniki:
Biszkopt:- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu.
Krem:
- 1/2 litra śmietany kremówki,
- 1 biała czekolada roztopiona na parze,
- 10 dag orzechów lub migdałów drobno posiekanych,
- 1/4 l adwokata,
- 2 "śnieżki" do zagęszczenia śmietany.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Jaja i cukier ubić na masę, dodać mąkę (przesianą) z proszkiem do pieczenia i ocet.Piec w średnio gorącym piekarniku (160-180 st.C) przez 30-45 min. Zawsze się udaje, chyba że mąka jest gorszej jakości.
Biszkopt podzielić na 2 części.
Krem:
Śmietanę ubić, dodać śnieżkę, czekoladę, orzechy lub migdały (osobiście polecam z orzechami) i powoli wlewać adwokata.
Masę podzielić na dwie części, do jednej pokruszyć 1 część biszkopta i dodać orzechy.
Przełożenie:
BISZKOPT
MASA Z BISZKOPTEM I ORZECHAMI
DRUGA CZĘŚĆ MASY
CAŁOŚĆ POSYPAĆ KOKOSEM
Wstawić do lodówki.
Potrzebne przybory:
Mikser.
Jak podawać?
Podawać najlepiej na drugi dzień ewentualnie jak ktoś nie może się doczekać po kilku godzinach leżakowania w lodówce.
Uwagi:
Rewelacja. Jadłam go w kawiarni i jest przepyszne, lekkie (nie pod względem kaloryczności, niestety!).
Ilość śmietany na małą tortownicę. W przypadku dużej porcji - 1 l śmietany kremówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Goga.W |