Sk艂adniki:
- sucha bulka pokrojona w kostke (5 mm - 1cm),
- 2 jajka,
- 1/2 szk. mleka,
- 2-3 lyzki maki,
- sol pieprz wegeta ( mozna dodac swieza pietruszke , koperek lub magi. Pelna dowolnosc).
Jak przyrz膮dzi膰?
Wymieszac jajko , make , mleko dodac przyprawy tak aby powstalo cisto. Dosypywac powoli pokrojona bulke ( tyle aby ciasto polaczylo kawalki) Odstawic na godzinke aby bulka zwilzala . Z uzyskanej masy uformowac kulki i gotowac na parze.
Podawac z dowolnym sosem.
Smacznego!
Jak podawa膰?
Polecam sosik pieczarkowy lub ze swiezych kurek.
Uwagi:
Jest to popularny dodatek do miesa i sosu w Austrii . Nigdzie nie znalazlam szczegolowego przepisu i podaje wam tak jak ja sie nauczylam podgladajac sasiadke.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczno艣膰 | ma艂o |
Przybli偶ony koszt | 5 z艂 |
Autor | sylvia_wien |