Przepis wyjątkowo łatwy, szybki, tani i smaczny. Zamiast nudnych kanapek i zupy mlecznej, na śniadanie lub kolację możesz przygotować faszerowane rybą i cebulką jajka. Jest wiosna, jeśli chcesz sprawić, by jajka atrakcyjnie prezentowały się na stole, dodaj trochę zielonego - posyp szczypiorkiem lub natką pietruszki. Wyjdzie ci to na zdrowie.
Składniki:
8 jajek,
puszka śledzia „po gdańsku”,
mała cebulka,
pęczek szczypiorku,
szklanka śmietany 11% lub 9%,
1/3 szklanki majonezu.
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować na twardo.
Po wystudzeniu obrać je ze skorupki i przeciąć wzdłuż na pół.
Do miski wrzucić żółtka, dodać poszatkowaną drobno cebulkę, szczypiorek, śledzie z puszki i 2-4 drobno pokrojone połówki białek.
Wszystko ugnieść widelcem i wymieszać.
Tak przygotowaną masę nałożyć łyżeczką do pozostałych połówek jajka, uklepać i utworzyć górkę.
Majonez zmieszać ze śmietaną (w stosunku 1:3), dodać trochę pieprzu i wymieszać.
Nałożyć na jajka.
Udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Jak podawać?
Podawać z ciemnym pełnoziarnistym pieczywem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |