Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 30 dkg boczku wędzonego,
- 1/3 kostki margaryny lub oliwa z oliwek,
- 3-5 ząbków czosnku,
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku,
- 40 dkg sera białego (tłustego lub półtłustego),
- szklanka śmietany,
- szklanka kefiru,
- sól,
- ew. czosnek granulowany.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać i pokroić w połówki lub(jeśli są duże)na ćwiartki i przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką, oraz wymieszać z przecisniętym przez praskę czosnkiem.Boczek pokroić w plasterki.Wszystko ułożyć w żaroodpornym naczyniu, najlepiej aby na wierzchu i po bokach naczynia znalazł się boczek.Obłożyć z wierzchu plasterkami margaryny lub oblać (nie za dużo)oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st.Piec ok 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie odkryć niech się przyrumienią.
Ser biały rozgnieść dobrze widelcem, wymieszać z kefirem i śmietaną. Doprawić solą i ew. granulowanym czosnkiem.
Podawać ziemniaki i na osobnej saleterce sos. Maczać sobie ziemniaczki i jest git. NIEDROGO A PYSZNIE. DANIE Z KUCHNI UKRAIŃSKIEJ.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | magdalenazet |