Składniki:
Makaron spagetti.
Sos:
- pół kilograma mięsa mielonego,
- cztery średnie marchewki,
- dwie cebule,v- trzy papryki (najlepiej w różnych kolorach - zielona, czerwona i żółta),v- 3 słoiczki koncentratu pomidorowego,
- tymianek, bazylia, oregano (najlepiej świeże)sól, pieprz, ostra paryka,
- olej do smażenia,
- woda do podlewania potrawy.
Jak przyrządzić?
Kroimy cebulkę, marchewkę w kostkę, paprykę w cienkie paseczki. Zioła siekamy. W dużym rondlu,lub szerokiej patelni (muszą się zmieścić wszystkie składniki) podsmażamy cebulkę aż do zeszklenia i dodajemy mięso. Parę minut smażymy a po chwili dolewamy trochę wody. Wsypujemy pokrojoną marchewkę i posiekane świeże zioła. Dusimy wszystko pod przykryciem (co pewien czas mieszając) ok. 10 min az do momentu, gdy marchewka troszkę zmięknie.
Wlewamy koncentrat pomidorowy, solimy, dodalemy pieprzu i ostrej papryki (moze byc kawałek posiekanej tzw. czuszki)do smaku. Na samym końcu wsypujemy pokrojoną paprykę i dalej wszystko dusimy, ale już krótko.
W międzyczasie (w ostatniej fazie przygotowania sosu) gotujemy makaron - al dente).
Potrzebne przybory:
Deska, nóż, duże naczynie z przykrywką (rondel, szeroka patelnia, wock), garnek do gotowania makaronu.
Jak podawać?
Podawać na płaskich talerzach, makaron polany sosem, na wierzchu starty parmezan i troche świerzych ziół. Podajemy łyżkę i widelec (jemy jak spagetti).
Uwagi:
Ta potrawa to pychotka, a jej dużym atutem jest wielobarwność - co bardzo wpływa na smak...Bardzo ważna jest kolejność dodawania do sosu składników, ponieważ chodzi o to, aby wszytkie warzywa były chrupiące, a nie rozgotowane.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | cichoniek |