Składniki:
- 2 biszkopty z 5 jaj,
- 2 czekolady białe,
- 1/2 butelki (małej) ajerkoniaku,
- 1 paczka ciastek biszkoptów,
- kieliszek wódki,
- 2 opakow po 250 ml śmietany kremówki,
- 3 x usztywniacz do śmietany (śmietanfix),
- łyżka żelatyny,
- wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Napisałam wyżej, że potrzebne są 2 biszkopty z 5 jaj żeby się nie rozpisywać ale jednak napiszę Wam jak ja robię biszkopt. Na 5 jaj biorę 5 łyżek mąki+ 1łyżka m.ziemniaczanej, 5łyżek cukru i 1-2 łyżeczki pr. do piecz.
Najpierw ubijam pianę z białek a gdy jest już sztywna dodaję po łyżce cukru, póżniej po jednym żółtku i na końcu mąki wymieszane z proszkiem,ale już nie ubijam lecz delikatnie mieszam. ot i cały problem. Piekę w temp.170 ok 30-40 min.
Jedziemy dalej:
Roztopić czekoladę, dodać ajerkoniak i wódeczkę. Ciastka biszkopty(nie te upieczone przez nas) rozgnieść wałkiem i wymieszać z masą czekoladowo-alkoholową.Rozsmarować ją na jednym biszkopcie i przykryć drugim.Ubić śmietanę, żelatynę rozpuścić (ja rozpuszczam w odrobinie zimnej wodzie i potem zalewam gorącą i nie mam grudek!)i dodać do ubitej śmietany razem z usztywniaczami. Śmietaną posmarować drugi biszkopt i posypać (dużo) wiórkami.
Jak podawać?
Najlepiej z małą czarną.
Uwagi:
Jest naprawdę pycha, a jakie kaloryczne!Acha! Do śmietany nie dodajemy cukru bo wyjdzie nam ulepek słodki!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | magdalenazet |