Gruszkowiec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 25 dag mąki,
- 0,5 kostki margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 10 dag cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 jajko,
- aromat arakowy,
- 0,5 szklanki śmietany,
- 3 jajka,
- 2 łyżki cukru (płaskie),
- 4 łyżki płatków migdałowych,
- 75 dag gruszek,
- dżem morelowy.

Jak przyrządzić?

Zagnieść ciasto kryche (mąka, margaryna, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, zółtko, jajko, aromat) i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Gruszki obrać, przekroić na pół i ponacinać wzdłuż. Ciasto rozwałkować na blasze, ponakuwać widelcem, wyłożyć boki. Pocmarować spód dżemem, poukładać gruszki i zalać zmiksowaną masą (śmietana, jajka, cukier). Posypać migdałami. piec ok 1 godz. w 200 stopniach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Autorbabor

Gruszkowiec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy