Pyszna surówka z kapusty pekińskiej - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 główka kapusty pekińskiej,
- 1 zielony ogórek,
- 1/2 sredniej cebuli,
- czosnek granulowany ok. 1/2 łyżeczki,
- 1/2 szk. gęstej śmietany,
- 2 łyżki ostrego majonezu,
- sok z 1/2 cytryny lub 1-2 łyżki octu winnego,- cukier i sól.

Jak przyrządzić?

Kapustkę poszatkować, ogórka obrać i pokrić w kostkę, cebulę podziabać drobno, dodać czosnk, posypać solą, wymieszać i odstawić na około pół godziny aby puścił sok. Następnie odcisnąć i zalać śmietaną wymieszaną z majonezem, cukrem oraz z sokiem z cytryny. Wymieszać.

Jak podawać?

Pasuje naprawdę do wszystkiego, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez pieczonych ziemniaków z kotletem z fileta kurczaka.

Uwagi:

Surówka po przygotowaniu od razu jest pyszna, ale z upływem około 1 godzinki nabiera dodatkowych walorów smakowych.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Trudnośćprosty
Porcje4-6 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt5 zł
Autorozzy

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej: Podobne przepisy

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej: wypróbuj również

Powiązane Tematy