Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej,
- 1 zielony ogórek,
- 1/2 sredniej cebuli,
- czosnek granulowany ok. 1/2 łyżeczki,
- 1/2 szk. gęstej śmietany,
- 2 łyżki ostrego majonezu,
- sok z 1/2 cytryny lub 1-2 łyżki octu winnego,- cukier i sól.
Jak przyrządzić?
Kapustkę poszatkować, ogórka obrać i pokrić w kostkę, cebulę podziabać drobno, dodać czosnk, posypać solą, wymieszać i odstawić na około pół godziny aby puścił sok. Następnie odcisnąć i zalać śmietaną wymieszaną z majonezem, cukrem oraz z sokiem z cytryny. Wymieszać.
Jak podawać?
Pasuje naprawdę do wszystkiego, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez pieczonych ziemniaków z kotletem z fileta kurczaka.
Uwagi:
Surówka po przygotowaniu od razu jest pyszna, ale z upływem około 1 godzinki nabiera dodatkowych walorów smakowych.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | ozzy |