Sałatka pekińska
KAROLINA • dawno temuJaki jest jeden z głównych czynników sprawiających, że możemy przez długi czas cieszyć się nienagannym zdrowiem? Obok wysiłku fizycznego nie sposób przecenić tutaj zdrowej i zbilansowanej diety. Okazuje się, że do zachorowania na liczne schorzenia przyczyniają się niewłaściwe nawyki żywieniowe. Wskazać tu trzeba chociażby na cukrzycę czy zawał serca. Z tego też względu warto jest jak najszybciej sprawić, by w naszym codziennym jadłospisie znalazło się jak najwięcej warzyw i owoców. Dzięki temu poprawi się nie tylko nasze zdrowie, lecz również samopoczucie. Jak sprawić, by zastąpić słodycze i dania fast food pożywnymi i pełnymi wartościowych składników pokarmami? Wystarczy, że wykorzystasz ogólnie dostępne warzywa i przygotujesz wyśmienite sałatki. Jeżeli lubisz kapustę pekińską, powinnaś przeczytać poniższy artykuł. Dzięki niemu dowiesz się, jak na jej bazie przygotować znakomitą sałatkę w kilka minut.
Kapusta pekińska
Istnieje wiele warzyw, które w surowej albo przetworzonej postaci z powodzeniem możemy wykorzystać w trakcie przygotowywania smacznych i zdrowych sałatek. Bardzo często jednym z ich głównych składników są sałaty. Ich rolę pełnić mogą także kapusty, a zwłaszcza jedna ich odmiana – pekińska kapusta. Jej nazwa wskazuje nam słusznie na tradycję kulinarną Azji, ponieważ bardzo często jest ona w niej obecna. W Polsce także coraz częściej doceniane są jej właściwości. Chodzi tu przede wszystkim o małą ilość kalorii połączoną z bogactwem witamin i minerałów, zwłaszcza fosforu, wapnia, żelaza, witamin A, E, C i z grupy B. Poza tym poznanie przepisów na sałatki z kapusty pekińskiej sprawi, że już nigdy więcej nie będziesz musiała się martwić o niedobór beta-karotenu. Potrawy z kapustąpekińską mogą przybierać różną postać. Świetnie smakuje ona nie tylko w surowej postaci, lecz także w formie smażonej bądź duszonej. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak przygotować prawdziwą bombę witaminową, którą bez wątpienia jest sałatka z pekińskiej kapusty. Tych kilka chwil może być naprawdę dobrze wykorzystane.
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej
Do przygotowana szybkiej sałatki z kapusty pekińskiejbędziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 główka kapusty pekińskiej średniej wielkości,
- mandarynki z puszki w syropie,
- ser żółty pikantny (około 10–15 dag),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- świeża natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- 2 małe ząbki czosnku albo 1 duży.
Sposób przygotowania:
Sałatę należy obrać, umyć i pokroić na cienkie paseczki. Następnie należy przygotować sos składający się z rozgniecionego czosnku, jogurtu i majonezu. Tak przygotowany sos dodajemy do kapusty i delikatnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz należy zetrzeć ser i posypać nim sałatę. Na jej górę układamy obrane i odsączone z syropu mandarynki (w razie konieczności możemy pokroić je na mniejsze części) oraz posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę serwujemy lekko schłodzoną jako dodatek do obiadu albo energetyczną przekąskę w ciągu dnia.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze