Jak zrobić lody?
KAROLINA • dawno temuNic tak przyjemnie nie przynosi orzeźwienia w upalny letni dzień niż porcja pysznych owocowych lodów z dodatkiem słodkiego sosu lub owoców. Najpopularniejsze z nich – śmietankowe – to prawdziwe pole do popisu dla wykwintnych dodatków typu: świeża mięta, czekolada, owoce bądź wiórki kokosowe. Z kolei dość nietuzinkowe chłodzące desery o smaku smurfowym, bekonu lub piwa są na tyle wyjątkowe, że same tworzą całą przekąską. Jeżeli nie znalazłaś jeszcze ulubionego smaku albo też nie odpowiadają ci lody ze sklepu, zobacz, jak możesz je samodzielnie przyrządzić w domu.
Czy lody są zdrowe?
Wiele osób zastanawia się nad tym, czy lody są zdrowe. Zanim odpowiemy sobie na to pytanie, należy wskazać już teraz, że wyróżnia się wiele ich rodzajów. Inne wartości odżywcze posiadają lody wodne, sorbety, lody śmietankowe i lody pełnomleczne z dodatkami. Jedzenie lodów jest niewskazane dla osób mających tendencje do zapalenia gardła – duże wahanie temperatur wpływa niekorzystnie. Poza tym ich spożywanie (tak jak każdych innych produktów) powinno być kontrolowane, zwłaszcza jeśli chodzi o ilość i częstotliwość jedzenia. Lody mleczne zawierają ponadto wzmacniający kości wapń i wspomagające pracę mięśni węglowodany oraz cukry. Pozytywnie oddziałują również na układ nerwowy, gdyż zawierają witaminy z grupy B, a ich niska temperatura łagodzi ból i zmniejsza obrzęki jamy ustnej.
Jedzenie lodów zazwyczaj wiąże się z jeszcze jedną obawą. Dbający o sylwetkę ludzie zastanawiają się, czy lody tuczą. Jest to jeden z najmniej kalorycznych deserów. Jedna porcja składająca się z dwóch gałek to około 150 kcal, które w dodatku nie są zupełnie puste. Należy jednak zaznaczyć, że taką wartość energetyczną zawierają tylko lody śmietankowe. Kiedy dodamy do naszego ulubionego deseru wiórki kokosowe, bitą śmietanę, sos czekoladowy i owoce, wówczas kaloryczność takiej porcji drastycznie wzrasta. Poza tym alternatywą jest jedzenie lodów sorbetowych, które dostarczają niewielu kalorii, a posiadają zbliżone właściwości smakowe i orzeźwiające. To także świetny pomysł na ochłodzenie dla osób uczulonych na produkty mleczne. Nie kupuj pełnych konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku oraz zapachu lodów, a postaraj się przyrządzić je samodzielnie.
Przepis na domowe lody
Do wykonania domowych lodów śmietankowych należy przygotować:
- 2 szklanki mleka,
- 7 żółtek,
- 1 szklankę śmietany kremówki,
- 240 g cukru białego typu kryształ,
- pół laski wanilii.
Do żółtek wsypujemy cukier i ubijamy. Po wykonaniu tej czynności trzeba ugotować dwie szklanki mleka, dodając do niego wanilię. Następnie mleko powinno być powoli wlewane cienkim strumieniem do żółtek. Po połączeniu tych składników trzeba całość ponownie przelać do garnka i podgrzewać, aż zgęstnieje. Ważne, aby nie dopuścić do zagotowania się masy. Po zdjęciu z ognia masę należy jeszcze chwilę ucierać.
Śmietana kremówka także powinna zostać utarta, a następnie połączona z pozostałymi składnikami. Ważne, aby były one ostudzone. Po uzyskaniu jednolitej masy, trzeba jeszcze chwilę poświęcić na jej utarcie. Im dłużej będziemy ją ucierać, tym bardziej nasze lody będą puszyste.
Uzyskaną masę trzeba rozlać do naczyń i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. W celu uzyskania jeszcze lepszej konsystencji w ciągu tego czasu powinny być kilkukrotnie mieszane.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze