Lody o smaku szprota i skrzydełek kurczaka?
SABINA STODOLAK • dawno temuLody należą do naszych ulubionych letnich deserów. Jesienią i zimą sprzedaż lodów mocno spada, choć są fani tego deseru, którzy lody jedzą przez cały rok. Patrząc na ilość smaków lodów wydawać by się mogło, że krajem który lody najbardziej ukochał jest …Japonia. To w tym kraju bowiem można spotkać lody o smaku szprota czy skrzydełek kurczaka. Przed wami kilka dość dziwacznych (nawet bardziej niż lody działające jak viagra) propozycji na lody – na które masz ochotę?
Lody o smaku węgorza — Unagi Aisu
Podobno lody te mają wyjątkowo delikatny smak i nawet nie czuć w nich charakterystycznego rybnego zapachu. Mimo wszystko lody z rybą która żywi się padliną mogą być dla niektórych niestrawne.
Lody krewetkowe
Ci którzy lubią lody bakaliowe w swoich lodach znajdują kawałki orzechów i rodzynki. Miłośnicy lodów krewetkowych mogą w swoich znaleźć niewielkie krewetkowe ciałka. Dobrze choć, że nie używa się do produkcji tych lodów krewetek tygrysich.
Saboten Aisu – lody kaktusowe
Dość nietypowe, choć w porównaniu do lodów o smaku krewetki, wydają się dość swojskie. Ciekawe czy ich kolor jest podobny do lodów pistacjowych?
Lody o smaku słodkich ziemniaków
Ciekawe czy jeśli zamrozimy puree to otrzymamy podobny smak?
Lody kukurydziane
Smakować mają jak gotowana kukurydza. Robione są na wyspie Hokkaido ręcznie. Kolor – intensywnie żółty.
Lody kurczakowe
Skoro są lody rybne, to dlaczego nie można zrobić lodów o smaku drobiu? Lody o smaku kurczaka w zasadzie mają smak pieczonych skrzydełek kurczaka. Jedyny dysonans jaki się nasuwa to fakt iż kurczaka częściej jemy na gorąco.
Lodów w tych niecodziennych smakachnie kupimy w Polsce– choć szanse na to aby sprzedawały się w naszej kulturze są niewielkie (z drugiej strony, jeśli można u nas nabyć chipsy o smaku serka fromage, to może wszystko jest możliwe?) – spróbowalibyście któregoś lodowego przysmaku? A może macie pomysł na przepis na nietypowe lody?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze