Składniki do karpatki – Wodzisław

Niektórzy twierdzą, że ciasta z kremem to słabość, którą mieli tylko jako dzieci. Tymczasem doświadczenie uczy, że słowo „karpatka” podnosi puls nie tylko najmłodszym, ale też poważnym głowom rodziny i ich wciąż będącym na diecie partnerkom. To ciasto równocześnie lekkie i treściwe, wytrawne w smaku, ale i słodkie – jednym słowem: ideał. Żeby je zrobić, trzeba poświęcić sporo czasu. Na szczęście z pomocą przychodzą produkty, dzięki którym gotowe składniki ciasta mamy pod ręką zamknięte w jednym pudełku. Możemy po nie sięgnąć, kiedy tylko górę weźmie nasza dziecięca natura...


Składniki do karpatki to produkt z serii „Ciasto w mig” marki Wodzisław. W jednym pudełku znajdziemy dwie torebki: jedną z gotową mieszanką do przygotowania ciasta, drugą – do stworzenia pysznego kremu. Trudno będzie teraz znaleźć wymówkę, jeżeli przyjdzie nam ochota na coś pysznego, kiedy w lodówce pustki. Bo właściwie wszystkie składniki mamy w pudełku. Potrzebne będą dodatkowo tylko masło albo margaryna, 3 szklanki mleka i 4 jajka, czyli składniki, których nie brakuje zwykle nawet w kuchni singla płci męskiej. Pyszne ciasto powstaje dosłownie w mig.
Jak je zrobić? Zagotowujemy wodę z masłem albo margaryną i wsypujemy mieszankę do przygotowania ciasta. Cały czas gotujemy, mieszając, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Studzimy masę. Do wystudzonej wbijamy kolejno 4 jajka i miksujemy robotem. Dzielimy ciasto na dwie części i rozsmarowujemy każdą z nich łyżką na wysmarowanej tłuszczem formie.
Pieczemy każdą część ciasta w 200 stopniach przez 35 minut. Krem przygotowujemy podobnie jak budyń: w odlanym mleku mieszamy zawartość drugiej torebki z pudełka, a resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozprowadzony krem w mleku i zagotowujemy. Studzimy, a potem dodajemy go stopniowo do miękkiego masła albo margaryny i miksujemy, żeby uzyskać gładką masę. Pozostaje już tylko rozsmarować krem na jednej części upieczonego ciasta i przykryć drugą. I zadbać o swoją porcję, bo z pewnością będzie znikać błyskawicznie.
Wartość odżywcza po przyrządzeniu według przepisu (przeciętnie): 100 g – 1325 kJ/318 kcal, porcja (56 g) – 742 kJ/178 kcal
Opakowanie: 340 g zawiera:
- 140 g mieszanki do przygotowania ciasta,
- 200 g mieszanki do kremu o smaku waniliowo-śmietankowym
Cena: ok. 5,50 zł

Najnowsze

Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze