Sos grzybowy - do kopytek i nie tylko
OLIWKA . • dawno temuSos grzybowy to świetny dodatek do kopytek czy placków ziemniaczanych. Powinnaś poznać ten przepis, bo doda twoim daniom smaku, aromatu, wyrazu. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale musisz zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia, na przykład blender.
Przygotuj:
- 6 suszonych grzybów
- 1 cebulę
- pół łyżeczki masła
- pół łyżeczki mąki
- szklankę śmietany
- sól
- pieprz
1. Kopytka z sosem grzybowym są naprawdę znakomite. Zabierz się więc do roboty. Umyj grzyby i namocz je.
2. Posiekaj cebulę, wrzuć ją do grzybów i ugotuj. Wywar odstaw.
3. A teraz zasmażka z masła i mąki. Kiedy ją zrobisz, wlej zimny wywar z grzybów i zagotuj.
4. To będzie sos grzybowy ze śmietaną, wlej więc całą szklankę do wywaru, dodaj grzyby zmiksowane z cebulą.
5. Przepis na sos grzybowy mówi, że brakuje jeszcze tylko soli i pieprzu.
6. Stworzyłaś pyszny sos do kopytek. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze