Przepis na sos grzybowy
DAMIESA • dawno temuCo prawda sezon grzybowy jeszcze przed nami, jednak dla tych, którzy uwielbiają smak grzybów, mam dobrą wiadomość. Przygotowanie pysznego sosu może odbyć się na bazie tych suszonych. Jak zrobić sos grzybowy? Oto praktyczny i bardzo szybki przepis.
Przygotuj:
— paczkę ulubionych suszonych grzybów,
— 1 cebulę,
— 300 ml mleka,
— 20 dag mąki,
— 20 dag masła,
- śmietanę,
— sól i pieprz,
— natkę pietruszki.
Sposób wykonania.
- Na początku dokładnie opłucz grzyby – przełóż je na sitko i spryskaj bieżącą wodą, by usunąć wszelkie okruszki czy zanieczyszczania.
- Zagotuj w rondelku wodę z 2 łyżkami masła i kilkoma kroplami cytryny, a gdy masa zacznie wrzeć, wrzuć do naczynia grzyby i duś kilka minut, by mieszanka nabrała odpowiedniego smaku.
- Dodaj do całości kilka ząbków czosnku.
- Na patelni podsmaż lekko cebulkę i dodaj do garnka z grzybami.
- Na koniec dodaj śmietankę (zmieszaną wcześniej z odrobiną sosu, by zbyt szybko się nie zważyła we wrzątku).
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec możesz wkomponować w całość drobno poszatkowaną natkę z pietruszki.
Taki sos będzie świetnie smakować z makaronami, ziemniakami lub jako aromatyczny dodatek do mięs. Zatem do dzieła!
Życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze