Zupy na wiosenne przeziębienie
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuWiosenne przeziębienie dopada wielu z nas. Tak to już jest, kiedy maj nie chce współpracować i co chwila wylewa na nas hektolitry wody. O wiatrach, przy których strach chodzić po mostach już nie wspomnę… W takich chwilach wielu z nas staje się bardzo 'pociągającymi'. Całe szczęście są na to sposoby – i nie mówię tu o dużej ilości pigułek i syropów z pobliskiej apteki. Zawsze można leczyć się… kulinarnie. A na przeziębienie nie ma nic lepszego niż pyszna, rozgrzewająca zupka. Spróbujcie sami.
Zupa Cebulowa
- 1l wywaru z warzyw,
- 600g cebuli,
- 100g wędzonego boczku,
- 100g suchej kiełbasy,
- 25g masła,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz, imbir mielony
400g cebuli i ziemniaki obieramy i kroimy z niedużą kostkę. Następnie oprószamy je mąką i rumienimy na 2/3 masełka. Gdy tylko złapią już kolor przekładamy je do garnka i zalewamy wywarem. Gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie całość dokładnie miksujemy i, dla pewności, przecieramy przez sito. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Na reszcie masła podsmażamy pokrojone w drobną kostkę boczek i kiełbasę. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Całość przekładamy do garnka z zupą i gotujemy około 10 minut.
Mulligatawny – pieprzowy rosół z kury
- 800g kury (mniej więcej pół),
- 100g chudego, surowego boczku,
- 50g masła,
- 5 pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- ½ selera,
- sól, pieprz, liść laurowy,
- 2 goździki,
- pieprz cayenne, gałka muszkatołowa
Jak ugotować rosół z kury? Kurę dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy do niej obrane marchewki, pietruszki, jedną cebulę, selera, liść laurowy i goździki, zalewamy dwoma litrami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem około godziny. Po tym czasie kurę wyjmujemy i odkładamy do przestudzenia.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, na silnym ogniu. Gdy tylko złapie on kolor ogień zmniejszamy, dodajemy masło i drobno posiekamy czosnek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę, dodajemy do boczku, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około minuty. Po tym czasie całość oprószamy mąką, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i startą gałką muszkatołową i dolewamy na patelnię szklankę rosołu. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i gotujemy je na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje. Mięsko z kury oddzielamy od kości i kroimy na nieduże kawałki. Cały rosół przecedzamy, warzywa z niego kroimy na półplasterki i dodajemy z powrotem do rosołu. Następnie dodajemy do niego nasz sos pomidorowy i całość zagotowujemy. Na sam koniec, gdy zupa zacznie się już gotować, doprawiamy ją solą, pieprzem i pieprzem cayenne wedle gustu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze