Marchewkowe muffiny
DAMIESA • dawno temuKto powiedział, że deserowe przysmaki muszą być kaloryczne i niezdrowe? Dziś kolejny przykład na to, że ciasto wcale nie musi kojarzyć się z perspektywą szybkiego przybrania na wadze. Co powiecie na marchewkowe babeczki? Takie ciasteczka to słodka dawka witamin, więc warto spróbować!
Jak brzmi przepis na muffiny?
Przygotuj:
- 250 g mąki,
- 1 łyżkę sody do pieczenia,
- pół szklanki otrąb żytnich,
- 200 g cukru,
- olej,
- 2 jajka,
- 2 starte marchewki,
- cynamon.
Sposób wykonania
- Sekretem jest tutaj dobre ciasto, dlatego na początek wymieszaj mąkę z cynamonem, a następnie dodaj sodę do pieczenia oraz cukier.
- W oddzielnej misce ubij jajka, aż powstanie gęsta masa.
- Do gęstej masy jajecznej dodaj oleju, marchewkę oraz otręby. Na tym etapie bardzo ważne jest dokładnie wymieszanie składników wraz z przygotowaną wcześniej mieszanką.
- Tak przygotowaną masę wlej do żaroodpornych, lekko posmarowanych tłuszczem foremek i wstaw do piekarnika.
Do tak przygotowanych muffinek nie trzeba już żadnych dodatków. Będą soczyste i miękkie, a do tego taki pyszny deser możemy jeść do woli, bo zawartość kaloryczna jest tutaj o wiele mniejsza niż w przypadku tradycyjnych babeczek z czekolady. Do tego zawartość otrąb spowoduje, że szybko poczujemy przyjemne uczucie sytości, a tym samym ograniczymy nadmierne pałaszowanie tego przysmaku.
Polecam zatem dietetyczne muffinki i życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze