Jak zrobić ciasto marchewkowe?
DAMIESA • dawno temuPopularne w Stanach Zjednoczonych „carrrot cake” znają chyba wszyscy. Sprzedawane chętnie w miejskich budkach, są jednym z ulubionych deserów miejscowej ludności. Smakowitemu kawałkowi ciasta w kolorze pomarańczy z lukrem na wierzchu trudno się oprzeć. Co przemawia na jego korzyść? Bogata zawartość witamin (podobnie jak np. ciasto dyniowe) oraz wyborny, bardzo subtelny smak.
Zwykle przepis opiera się o utarcie jajek z cukrem, tak, aby powstała puszysta masa, a w następnej kolejności należy dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia i startą masę marchewkową. Dla smaku całość doprawiamy cynamonem. Możemy też dodać rodzynki. Czas pieczenia ciasta to ok. 40 min.
Jak wykonać takie ciasto pokazuje prezentowany filmik.
Mam nadzieję, że ze wskazówkami w nim zawartymi, ciasto marchewkowe stanie się jednym z Waszych kulinarnych specjałów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze