Rozgrzewające napoje na zimowe dni
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuZimowa aura skłania nas ku gorącym zupom, sycącym daniom i ciepłym napojom, które skutecznie rozgrzewają ciało i relaksują umysł. Sprawdź, jak przygotować unikalną herbatę, kawę i czekoladę, aby pokonać chłód i monotonię zimowych dni.
Cynamonowo-waniliowa czekolada
Aby przygotować ten aromatyczny, rozgrzewający napój, potrzebować będziesz:
- 2 szklanek waniliowego mleka sojowego,
- ½ szklanki skruszonej lub startej czekolady,
- 1 łyżki startego cynamonu,
- ¼ lub ½ łyżki pieprzu cayenne (ilość dostosuj do własnych preferencji),
- 1 łyżki ekstraktu z wanilii,
- ¼ łyżki + szczypty soli.
Podgrzej mleko sojowe w rondelku, nie dopuszczając do zagotowania. Mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć utworzenia się kożucha. Dodaj czekoladę i mieszaj do dokładnego jej rozpuszczenia. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj mieszankę przez kolejne 2–3 minuty. Jeżeli pragniesz dodać do czekolady odrobinę alkoholu, zrób to teraz. Zdejmij z ognia, rozlej do szklanek i posyp odrobiną soli. Napojem wypełnisz 2 duże lub 4 małe szklanki.
Miodowe latte
Dla miłośników kawy idealne okaże się słodkie latte z dodatkiem miodu i gałki muszkatołowej. Do przyrządzenia 1 filiżanki napoju potrzebować będziesz:
- 1 łyżki ciemnego, naturalnego miodu,
- podwójnego espresso,
- ok. 200 ml gorącego, spienionego mleka,
- szczypty startej gałki muszkatołowej.
Umieść miód na dnie kubka i dodaj do niego gorące espresso. Wymieszaj dokładnie, aby rozpuścić miód. Dodaj mleko i przyozdób piankę gałką muszkatołową.
Herbata z pigwy
Do przygotowania pigwowej herbaty z miodem będziesz potrzebowała jedynie 1 dużej lub 2 małych pigw i odrobiny miodu. Zacznij od obrania i pokrojenia pigwy na małe części. Aby zachowały świeżość, pokrojone kawałki wrzucaj do miski z wodą i odrobiną soku cytrynowego. Umieść 6 szklanek wody i pigwę w garnuszku, a następnie doprowadź napój do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie pod częściowym przykryciem przez 40 minut, dopóki pigwa nie zmięknie albo woda wystarczająco nie nasiąknie jej smakiem. Następnie zdejmij napój z ognia i dodaj miód. Możesz wypić napój w tej postaci, na koniec dodać świeżo zaparzoną zieloną herbatę lub gotować napar z odrobiną imbiru, gałki muszkatołowej i wanilii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze