Gorące desery na jesień
URSZULA ROGALSKA • dawno temuZbliża się jesień a wraz z nią coraz zimniejsze wieczory. Wspominając lato i wspólne przesiadywanie z rodziną przy deserach mamy ochotę powrócić do tych miłych chwil. Dlaczego nie? Warto jednak zadbać o odpowiedni klimat, który stworzy zapach unoszący się z przygotowanych gorących deserów. Oto przepisy na aromatyczne i ciepłe desery.
Szarlotka z przepisów babuni
Potrzebne będą:
- 100g mąki ziemniaczanej
- 450g mąki pszennej
- 400g cukru — moim zdaniem 300g wystarcza
- 250 masła/margaryny
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 700g jabłek
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Cukier ucierać z masłem, gdy masa będzie gładka dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodawać na przemian przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i mąkę ziemniaczaną, oraz mleko i cukier waniliowy. Na końcu delikatnie wmieszać z dobrze ubitą pianą z białek. Ciasto wylać na dużą blachę (ok 39×24) wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Jabłka uprzednio obrane, pokrojone w kawałki ułożyć na cieście — mogą zatopić się w cieście. Piec około 50 -70 min. w temperaturze 150 stopni – termoobieg.
Źródło: wielkiezarcie.com
Gruszki pieczone z rumem
Potrzebne będą:
- — 2 twarde gruszki — ½ cytryny - 4 łyżeczki rumu — 4 łyżeczki konfitury z wiśni
Przygotowanie:
Z umytej cytryny ściąć skórkę i pokroić w cienkie paseczki. Wycisnąć sok, gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć połówki gruszek w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlać dwie łyżki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego na maksymalną temperaturę. Piec 5 minut. Podpieczone gruszki polać rumem i w każdą włożyć po łyżeczce konfitury. Piec dalej aż owoce będą miękkie. Przed podaniem ozdobić paseczkami skórki cytrynowej.
źródło: wielkiezarcie.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze