Dzisiaj nauczymy się piec przepyszne ciasteczka pochodzenia australijskiego. Do ciasteczek, oprócz białej czekolady, dodamy orzechy makadamia — są one bardzo zdrowe, a wywodzą się właśnie z Australii.
Orzechy makadamia zostały odkryte przez Ferdinanda von Müllera i Waltera Hilla w 1857 roku w Australii. Ich nazwa pochodzi od nazwiska przyjaciela odkrywców, Johna McAdama. Orzechy te są nie tylko smaczne, ale również posiadają najwyższą wśród wszystkich znanych orzechów zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są także bogatym źródłem białka, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Wypiekom nadają delikatny, maślany smak. Orzechy, biała czekolada oraz wanilia nadają ciasteczkom niepowtarzalny charakter. Spróbujcie sami!
White chocolate macadamia nutsIngredients
- 125g butter
- ¾ cup (185g) white sugar
- 1 egg
- 1 teaspoon vanilla essence
- 1 ¼ cups (155g) plain flour
- ½ teaspoon baking soda
- ½ teaspoon salt
- 250g white chocolate, chopped or white chocolate chips
- 200g macadamia nuts, chopped
Preparation method
- Preheat oven to 190 degrees C.
- In a medium bowl, cream together the butter and sugar. Stir in the egg and vanilla. Combine the flour, baking soda and salt, stir into the creamed mixture. Finally, stir in the white chocolate and nuts. Drop cookies by heaping teaspoonfuls onto an ungreased baking tray, about 5 cm apart.
- Bake for 8 to 10 minutes in the preheated oven, until lightly browned. Cool on wire racks. When cool, store in an airtight container.
Słowniczek:
- plain flour — zwykła mąka
- preheat — podgrzać
- cream together — utrzeć razem
- stir — zamieszać
- heaping teaspoonfuls — czubate łyżeczki
- ungreased baking tray — nienatłuszczona blacha do pieczenia
- wire racks — druciane siateczki do studzenia wypieków
- airtight container – pojemnik z hermetycznym zamknięciem
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony: www.allrecipes.com.au
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze